Малкият бизнес с достъп до кредити за общо 100 млн. лв от ББР

moneyy1

В началото на февруари Българската банка за развитие (ББР) стартира нова програма, в рамките на която български малки и средни предприятия ще могат да кандидатстват за кредити при преференциални условия. Програмата на обща стойност 100 млн. лв., която ще бъде реализирана в партньорство с търговски банки, предвижда за малките фирми да бъдат отпускани заеми до 2 млн. лв. за срок от 5 години при годишен лихвен процент до 7 %. Те ще получават и по-благоприятни условия по отношение на таксите и комисионните по кредитите.

Достъп до финансиране имат всички български фирми, отговарящи на критериите на закона за МСП. Изключение правят единствено компаниите от специфични сектори, като например хазарт, търговия с оръжия, спекулации с недвижими имоти, уточняват от финансовата институция.

Инициативата е част от новата стратегия на ББР „Хоризонт 2014”, в чийто фокус е осигуряването на по-лесен и евтин достъп до банково финансиране за малкия и среден бизнес. Освен настоящата програма, през първото тримесечие на 2012г. банката планира да стартира и собствена кампания за кредитиране на МСП. В края на март предстои да приключи подготовката и на анонсираната в края на миналата година гаранционна схема по Програмата за развитие на селските райони, по която се очаква да бъдат подсигурени кредити за над 1 млрд. лв.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.