Лихвите по срочните депозити паднаха рекордно

euro

Средната лихва по новооткрити срочни депозити се срина под 3%, показват даннитe на БНБ за август. Това е рекордно ниско ниво за последните 10 години. Според статистиката на централната банка подобна доходност по някои депозити е имало за последно в края на 2003-та и началото на 2004 г.

За сметка на това през август кредитите са поскъпнали, макар и символично, отчита БНБ. През август средната лихва по срочни депозити в левове е паднала на 2,72%. За сравнение през същия месец на миналата година тя е била 3,95 на сто, а през юли т.г. - 3,19%. Или само за един месец доходността се е свила с 0,47 пункта, пише "Труд".

Лихвата по срочните депозити в евро пък се е сринала до 2,50% през август. Година по-рано тези влогове носеха доходност от 3,60 на сто. По-високи са обаче лихвите по срочните депозити за старите клиенти на банките, отчита БНБ. За такива влогове в левове тя е била 3,53 на сто през август при 4,63% преди година. В евро доходността е паднала на 3,24% при над 4% преди година.

През миналия месец общо 10 банки са понижили лихвите по срочните депозитите, показва анализ на финансовия портал „Моите пари”. Спадът при различните трезори варира от 0,20 до 1 процентни пункта. Само две банки са повишили лихвите по някои свои продукти. Понижението на лихвите е засегнало и спестовните сметки. Банките традиционно по-рядко ги променят, но през миналия месец това са направили 5 трезора.

На този фон е странно, че лихвата по кредитите леко се вдига през август спрямо предходния месец. По потребителските заеми в левове тя е 11,35% спрямо 11,28% през юли. В евро оскъпяването е 9,18% при 9,12% през предходния месец. Поскъпват и ипотечните кредити.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.