Къде е България в в класация за корупция

corruption

България се нарежда на 69-о място в класация за корупция в изследване, в което влизат 175 страни, показва индексът за възприемане на корупцията на Transparency International.

В доклада на организацията се посочва, че част от последиците от корупцията в публичния сектор са недобре оборудвани училища, фалшифицирани лекарства и избори, диктувани от парите. Подкупите и задкулисни сделки не просто крадат ресурси от най-уязвимите - те подкопават справедливостта и икономическо развитие на страните, и унищожават общественото доверие в правителството и лидерите, се отбелязва в изследването, цитирано от iNews.

Класацията на корумпираните страни е базирана как се приема корупцията в обществения сектор на дадена страна. Страните са подредени според броя точки, получен от отговорите. Всяко отрицателно мнение за корупцията носи определен брой точки, общо могат да бъдат събрани 100 точки (0 точки - силно корумпирана; 100 точки - чисти от корупция).

Сред отличниците са Нова Зеландия, Финландия и Швеция, макар че нито една страна няма идеален резултат от 100 точки, т.е. без никаква корупция. На дъното са Сомалия и Северна Корея, които имат едва по 8 точки от идеалния резултат 100.

Изследователите са маркирали Австралия като будеща безпокойство страна. Макар и представена на картата в относително здравословно изглеждащия светложълт цвят, страната продължава да се движи надолу и изпадна от челната десетка до 11-о място.

Други страни, оцветени в обезпокоителното червено на картата, са разширяващите се икономики на Бразилия, Русия, Индия, Китай, Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция, нареждаща се на 64-то място.

От съседните ни страни най-ниско се намира Сърбия – на 78-о място, най-добре е Македония – на 64-та позиция, докато Гърция, Румъния и България са на едно ниво – 69-о място.

„Бързо развиващите се икономики чиито правителства отказват да бъдат прозрачни и толерират корупцията, създават култура на безнаказаност, в която корупцията процъфтява“, коментира доклада Хосе Угаз, председател на Transparency International.

Според експертите поставянето на Великобритания на 14-то място е разочароващо. По думите им Лондон би трябвало да се намира в челната десетка. Дестабилизиращото въздействие на кървавите конфликти и насилието стават ясни от класирането в долната част на таблицата на страни като Судан, Афганистан, Южен Судан и Ирак, които са следвани на дъното от Сомалия и Северна Корея.

Въпреки това Афганистан е сред подобрилите позицията си страни – в сравнение с индекса от 2013 г. Кабул е подобрил положението си с пет места нагоре. Йордания, Мали и Свазиленд са се придвижили към по-добрите показатели с по 4 места.

Острови Зелени нос, Египет, Сейнт Винсент и Гренадини също са се придвижили нагоре с по пет места.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.