Кристалина Георгиева ще отговаря за Бюджет и Човешки ресурси в ЕК

Kristalina_Georgieva_1

Кристалина Георгиева ще бъде зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси в бъдещата комисия. Това се посочва в съобщение на комисията, цитирано от БТА.

Новоизбраният председател на Европейската комисия определи Кристалина Георгиева и останалите свои заместници жени като отговорни и силни. Георгиева показа безпогрешна служба в досегашната комисия и изгради впечатляваща мрежа от международни контакти, отбеляза Юнкер.

На новия си пост българският представител в ЕК ще работи тясно с останалите заместници на председателя и ще напътства работата на еврокомисарите. Тя ще следи генералните дирекции по бюджет, човешки ресурси, по преводи, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Георгиева ще наблюдава също службите по разплащанията и назначенията, по инфраструктурата и логистиката. Нейна отговорност ще бъдат Европейската служба за подбор на кадрите и Европейското училище за администрацията.

Първи зам.-председател на ЕК ще бъде Франс Тимерманс (Холандия), който ще бъде комисар за междуинституционалните отношения, върховенството на закона и хартата за основните човешки права.

Останалите заместници на председателя Жан-Клод Юнкер са Аленка Братушек (Словения), която ще бъде и еврокомисар по енергетиката; Юрки Катайнен (Финландия), еврокомисар по заетостта, растежа, инвестициите и конкуренцията; Валдис Домбровскис (Латвия), еврокомисар за еврото и социалния диалог; Андрус Ансип (Естония), еврокомисар по цифровия единен пазар и Федерика Могерини (Италия) - върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.