Кризата закри 10% от фирмите в машиностроенето

1176253_cut_expenses_3

Около 10% от фирмите от машиностроенето са преустановили дейността си заради кризата, като някои от тях са обявили фалит през 2011 г. Ако свиването на вътрешния пазар продължи и има проблеми и на външните пазари и през тази година, вероятно още компании ще спрат работа. Това съобщи председателят на Българската браншова камара по машиностроене Илия Кешелев на пресконференция в БТА, цитиран от агенцията. Той участва в представянето на предстоящата в София промишлена изложба с шест тематики, посветени на ключови сектори на българската индустрия.

Близо 2000 фирми в България имат предмет на дейност машиностроене, но тези, които формират над 90% от продукцията в сектора, са между 350 и 400. Към момента заетите в машиностроителното производство са  110 000 човека, което е с около 28 000 по-малко спрямо 2008 г.

Въпреки преустановяването на дейността на някои от  компаниите, от браншовата камара разчитат, че  тази година секторът ще се задържи на равнището от 2011 г., а през второто полугодие ще се постигне растеж. Според Кешелев, през януари и февруари ще бъде отчетен спад в обемите на производството и износа.

Повече от половината от българската машиностроителна продукция се изнася, като  60%  от експорта е за страните от ЕС. Водещият пазар е германският, следван от италианския. В този смисъл, състоянието на тези две икономики и на страните от ЕС като цяло ще определи перспективите пред българското на машиностроенето през 2012 г., коментират още от камарата.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.