Корупцията и бюрокрацията са основна пречка пред строителния бизнес

bad-business

Всяка втора фирма в строителния сектор има просрочено задължение към друга, a близо 70% от сделките се плащат със закъснение. Наблюдава се и сериозно увеличение и в срока на разплащанията, сочат данни на Камарата на строителите в България за деветмесечието, изнесени вчера.

Браншът е разочарован от празните обещания на политиците и от лошото управление на еврофондовете. Заради корупция и бюрокрация в обществените поръчки две от европрограмите - "Околна среда" и "Регионално развитие", са блокирани. По оперативни програми се изпълняват дейности за 1.429 млрд., а от бюджета - за 900 млн. лева, пише "Сега".

"През август неплатените пари към строителите бяха 1 млрд. евро. После бюджетът преведе по екологични и регионални проекти съответно 244 млн. и 70 млн. лв., но въпреки тази глътка въздух за последните два месеца, през които фирмите работят, отново са натрупани към 1 млрд. лева задължения към бранша", обясни изпълнителният директор на камарата инж. Иван Бойков.

Вицепремиерът Екатерина Захариева обяви вчера, че се надява до края на месеца да бъдат възстановени плащанията по двете програми.

Близо 90% от строителите отчитат сериозно намаление на оборотите, а над 15% от малките фирми са замразили дейността си. В момента в професионалния регистър има 4202 предприятия. Новите попълнения са малко, а през 2013 г. са отписани близо 500. Много от тях пак работят, но вече в сивия сектор.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.