Корадо България с инвестиционна програма за 25 млн. лева

korado

КОРАДО България приключи първия етап от инвестиционната си програма на стойност 25 млн. лв., който включва инсталирането на втора поточна линия за производство на стоманени радиатори в предприятието в гр. Стражица. Поточната линия е на стойност 3 млн. евро, като още през януари 2015 г. ще тръгне първата продукция.

Вложението е част от амбициозната инвестиционна програма на дружеството, което планира да увеличи значително производствения капацитет на предприятието. С приключването на първия етап производствените мощности на КОРАДО България се увеличават с до 650 000 единици годишно, достигайки общ капацитет от 1,15 млн. радиатора на година в зависимост от произвеждания асортимент. Нововъведението създава необходимост и от привличане на нови работници, като заетостта в предприятието ще се увеличи с 11%, информираха от компанията.

Инсталирането на втората поточна линия ще позволи на КОРАДО България да разшири предлаганата продуктова гама, като предостави възможности за навлизане на нови пазари и ниши, включително и на по-далечни пазари като Чили. Изпълнението на цялостната инвестиционна програма от своя страна ще позиционира КОРАДО България сред Топ 10 производителите на панелни радиатори в Европа.

Финансовите резултати на КОРАДО Груп за първите девет месеца на годината индикират стабилен растеж. Положителна е тенденцията и за КОРАДО България, като дружеството отбелязва растеж в нетните си приходи с над 11%.

“С инсталирането на втората поточна линия КОРАДО България има възможност да разшири продуктовата си гама, като добави дизайнерски и луксозни, както и енергоспестяващи отоплителни тела. По този начин създаваме потенциал за реализиране на по-високи печалби, като същевременно задоволяваме пазарните нужди не само в Европа, но и по целия свят. Зад този успех и стабилно развитие стои опитът и професионализмът на нашия мениджърски екип и всички работещи в КОРАДО“, заяви г-н Войтех Чамек, главен изпълнителен директор на КОРАДО Груп.

За финансирането на част от инвестиционната програма по-рано тази година КОРАДО България взе решение за увеличаване на капитала чрез БФБ. Дружеството вече има одобрен от КФН проспект за публично предлагане, а до броени дни ще започне и записването на нови акции.

Заводът за радиатори в Стражица КОРАДО България съществува от 1968 г. Фабриката е държавна до 1994 г., когато първо е приватизирана от немско дружество. От 1998 г. 98.2% от капитала му се държи от световноизвестното чешко дружество КОРАДО, а производството се фокусира върху панелните радиатори.

Марката КОРАДО е известна в цяла Европа, Америка, Азия, Австралия и дори Северна Африка. Заводът в Стражица изнася радиатори за всички съседни балкански държави, за Украйна и дори Чили. От миналата година към КОРАДО Чехия се присъедини и чешката фирма „Ликон”. Така освен радиатори, производството включва и съвременни уреди от типа на конвекторите.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.