Кои са най-добрите инвеститори за 2011 г.?

price

„Луфтханза Текник София”, „Амер Спортс”, „Хюлет Пакард България”, „Асарел Медет АД” и „ЕВН България Топлофикация” ЕАД са компаниите, които получиха наградите на Българската агенция за инвестиции (БАИ) за инвестиции с най-голям принос за българската икономика през 2011 г. Агенцията връчи за шести пореден път наградите, като за изминалата година компаниите сами кандидатстваха с инвестиционните си проекти. Отличени бяха най-големите, ефективни и устойчиви проекти в общо 5 категории – инвестиции в активи за големи предприятия и за МСП, създадени работни места с висока добавена стойност, зелена инвестиция на годината и инвестиции в иновации.

В конкурса участваха 30 компании, а победителите бяха определени от седемчленно жури. По думите на изпълнителния директор на БАИ Борислав Стефанов, макар и 2011 г. да беше трудна за икономиката, секторите, които се характеризират с устойчивост като телекомуникации, енергетика и др., успяха да запазят, дори и да засилят позициите си.

В първата категория, „Инвестиции в активи за големи предприятия”, призът отиде при „Луфтханза Текник София”. Компанията инвестира общо 25.4 млн. лв. за разширение и модернизация на базата си за обслужване и ремонт на самолети на Летище София, с което ще открие и 180 нови работни места. През 2011 г. компанията получи за втори път сертификат за инвестиция клас А във връзка с осъществявания проект.

„Ние успяхме да създадем едно от най-успешните места за ремонт и поддръжка на самолетите Airbus и Boeing в Европа. България е много плодотворно място за инвестиции и ние ще продължим да го правим и през следващите 5 години”, коментира изпълнителния директор на "Луфтханза техник" София Бернд Фрекман.

Наградата за инвестиции в МСП взе производителят на спортни стоки и екипировка „Амер спортс”. През периода 2008 -2011 г. фирмата инвестира над 35 млн. лв. във фабриката си за ски в гр. Чепеларе, от които 7.7 млн. лв. през 2011 г. За същия период фирмата е удвоила персонала си.

„Хюлет Пакард България” стана инвеститор номер 1 в категорията „Създадени работни места с висока добавена стойност” във връзка с разширяването на дейността на Центъра за отдалечени услуги в България (HP Global Delivery Center Bulgaria). В изпълнение на този проект фирмата инвестира 7 млн. лв. и планира да назначи над 2000 нови служители. През 2011 г. броят на назначените в HP България се увеличи с 1300 служители, с което общата численост на персонала на компанията достигна 4300 души.

В категорията „Зелена инвестиция на годината” отличена бе „Асарел Медет”, която вложи 140 млн. в два проекта за по-чисто производство и транспорт на добиваната от компанията катодна мед със степен на чистота от 99.9%.

„ЕВН България Топлофикация” ЕАД получи отличието в категорията за иновации за проекта си за нова когенерационна централа на площадката на съществуващата ТЕЦ „Пловдив Север”. Общата стойност на проекта възлиза на 100 млн. евро, 69.8 млн. от които бяха инвестирани през 2011 г. Броят на ангажираните в инвестицията е над 300 души работна ръка, 20 компании подизпълнители и над 50 доставчика от България и чужбина.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.