Картовите плащания - тенденции и перспективи

2037_visa

С очакван ръст от 0.5% на БВП и спад от близо 1% в потреблението, анализаторите определят 2013 като година, белязана от плахото възстановяване на икономиката в една несигурна и променлива среда. Пазарът на банкови карти в България обаче отчита ръст. За това говори нарастването, както в броя транзакции, така и в реализирания обем разплащания на ПОС терминали. Броят на покупките на ПОС терминали за 2013 г. нараства с 20% спрямо година по-рано, а обемът – с 21%.

Това показва анализ на картовия пазар на Уникредит Булбанк, която отчитита дори по-сериозни ръстове - на транзакциите с 39%, а на обема на разплащанията с 31%.

Традиционно преди и по време на празниците обемът на картовите плащания се увеличава, като през месец декември картодържателите са изхарчили с 40% повече в сравнение със средномесечната сума за покупки на ПОС терминали за 2013 г. Празниците бяха показателни и за целогодишната тенденция в картовите разплащания -  потребителите плащат на ПОС все по-често и за по-малки суми. През декември средният размер на транзакциите на ПОС терминали е 70 лв., като това е най-малката сума за последните 3 години (за сравнение стойностите през 2012 г. и 2011 г. са били 74 лв., а за 2010 г. – 77 лв.).

Терминална мрежа

Ръстът на картовите разплащания естествено се подкрепя от нарастване на терминалната мрежа в национален мащаб. По последни данни на БНБ търговците, снабдени с ПОС устройства, към края на първата половина на 2013 г. са приблизително  42 000 или с 24% повече отколкото преди година. ПОС терминалите в национален мащаб са 72 000 (9% ръст спрямо 2012 г.), а АТМ терминалите – 5 900 (1% ръст спрямо 2012 г.).

Независимо от разширяването на терминалната мрежа в цялата страна, все още има нужда банките да се фокусират върху инсталирането на терминали в по-малките населени места и при по-дребните търговци с цел утвърждаването на картовите разплащания и въвеждането на иновации, свързани с тях., отчитат експертите.

Безконтактни картови разплащания

В края на изминалата година няколко банки представиха на своите клиенти безконтактните карти и разплащането с тях.

С тези карти картодържателите имат възможност да плащат по-бързо за суми до 25 лв. - без да поставят картата в ПОС устройството, без да въвеждат ПИН и без да е необходим подпис. По този начин плащането с банкови карти на терминали става по-лесно и удобно, дори и за най-дребните суми. За суми над 25 лв. клиентите също могат да платят безконтактно, но е необходимо при плащането да въведат и ПИН код.

Безконтактната карта притежава допълнителна (надграждаща) функционалност, с която може да се плати безконтактно, но тя разбира се може да транзактира и по добре познатия начин – на ПОС терминал с четене на чипа или магнитната лента и задължително въвеждане на ПИН на банкомат и в интернет. Самият начин на плащане зависи изцяло от избора на картодържателя.

Търговците, които приемат безконтактни плащания, също се възползват от предимствата на стандарта - повишена бързина на плащане, намаляване на опашките и увеличаване на оборота (според изследване на международните картови организации безконтактните плащания увеличават оборота с до 30%). Този тип картови разплащания е особено подходящ в търговски обекти с голям човекопоток и сравнително ниска стойност на едно плащане – вериги за бързо хранене, супермаркети, кафета, бензиностанции, кина, публичен транспорт, увеселителни паркове, паркинги и др.

С новите карти картодържателите могат да плащат на над 1.2 млн. ПОС терминала в 22 държави в Европа. Локациите и картите нарастват със всеки изминал ден, като в някои пазари безконтактните карти формират между 70% от всички издадени карти (Великобритания, Полша, Словакия). В България в момента са налични около 4 000 ПОС терминала, като през 2014 г. Очаква се до края на годината в България да бъдат издадени около 1.2 млн. безконтактни карти, които да се обслужват на 7 500 ПОС терминала с безконтактна функционалност.

Сигурност на картовите разплащания

Според анализа, в областта на сигурността на плащанията с карти, банките в България активно усъвършенстват платежните инструменти и прилагат добри практики от международните картови организации.

Клиентите вече познават неуязвимата за скимиране V PAY карта, както и услугата „Сигурни плащания в Интернет“, даваща по-високо ниво на сигурност при онлайн пазаруването чрез допълнителна секретна парола. От друга страна, едно нововъведение в сигурността на картовите разплащания през последната година е услугата Activation During Shopping – автоматизирана система, която приканва потребителите да създадат своята персонална 3D Secure парола за сигурни плащания онлайн.

Независимо от всички нововъведения не трябва да се забравят базовите правила, осигуряващи комфорт при ползването на карти, лесни за прилагане и с доказана ефективност:

  • Съхраняване на картата с необходимата грижа и внимание;
  •  Използване на картата и картовите данни винаги лично от картодържателя;
  •  Смяна на ПИН кода на банкомат, веднага след получаването на картата, и запаметяване от страна на клиента;
  •  Закриване с ръка въвеждането на ПИН код при теглене на пари от банкомат;
  • Включване картата в услугата „Сигурни плащания в Интернет“;
  • Абониране на картата за услугата SMS известия.

Тенденции за 2014 г.

Развитието на безконтактните плащания несъмнено ще е основен фокус на банките в страната през 2014 г. Заедно с разширяването на картовия пазар, откъм брой на карти и активност на картодържателите, усилено ще се стимулират плащанията с безконтактни карти и ще се разширява мрежата от устройства с безконтактна функционалност. Възприемането на новия стандарт на плащания от потребителите зависи именно от неговото масово предлагане, ясна комуникация и обучение от страна на банките към картодържателите и търговците.

В момента издадените безконтактни карти в Европа са около 80 милиона в 22 държави, като според прогнозите на международните картови организации новият стандарт се възприема бързо навсякъде. Основните издатели на безконтактни карти са във Великобритания, Франция, Турция, Полша, Италия и Германия, като за последната година в повечето от тези държави броят на безконтактните карти е нараснал поне два пъти, а на транзакциите – четири пъти. Анализаторите предвиждат нарастване на броя карти до четвърт милиард в световен мащаб през 2014 г., като голям дял се пада именно на европейския пазар.

[divider] [/divider]

През тази година се очаква още:

  • първи стъпки в картовите мобилни разплащания и парични преводи (чрез мобилен телефон);
  • лоялни програми за картодържателите и заздравяване на партньорствата с ключови търговци;
  • допълнителни иновативни методи за защита на картите и сигурността на картовите разплащания;
  • разширяване на функционалностите и възможностите за обслужване на картови разплащания при малки и средни предприятия;
  • развитие на мрежата на ПОС терминалите в по-малките населени места и по-малките търговски обекти;
  • развитие на мрежата от терминалите за самообслужване при картово плащане;
  • допълнително разширяване на предлаганите продукти и услуги за високия клас клиенти на банките;
  • утвърждаването на серия продукти и услуги за ученици и студенти;
  • развитие на електронната търговия, чрез увеличаване на виртуалните терминали и броя картодържатели, използващи услугата.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.