И Китай въвежда реципрочни мита върху вносни стоки от САЩ

procent-3-Pixabay

Търговските отношения между САЩ и Китай се влошават, след като в края на седмицата Вашингтон обяви, че ще наложи мита на китайски стоки за 50 млрд. долара, а Пекин веднага реагира с реципрочни мерки. В същото време всички страни от ЕС одобриха пакет от мерки в отговор на американските мита за стомана и алуминий.
До тези мерки се стигна, защото Вашингтон не успя да се договори нито с Пекин, нито с Брюксел за промяна на търговската политика. САЩ и Китай проведоха няколко кръга от преговори, но не успяха да постигнат договореност за намаляване на американския търговски дефицит от 375 млрд. долара през последната година, пише capital.bg.

Отговорът на Пекин

Пекин ще наложи мито от 25% на 659 американски стоки на обща стойност 50 млрд. долара като ответна мярка на решението на САЩ да наложат подобни мита на китайски стоки на същата стойност. Митата върху американски стоки за 34 млрд. долара ще влязат в сила от 6 юли. Те обхващат селскостопански продукти, автомобили и морски продукти.

Датата за влизането в сила на митата върху американските стоки за останалите 16 млрд. долара ще бъде обявена допълнително. Сред тези стоки има суров петрол, природен газ, въглища и някои продукти от рафиниран петрол, съобщава Reuters.

Условията

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще въведе мита върху китайски стоки за 50 млрд. долара. Той заяви, че митата ще бъдат наложени на стратегически важни китайски вносни стоки и обеща допълнителни мерки, ако Пекин отвърне на удара.

"САЩ държат да възприемат поведение, което нарушава правилата на Световната търговска организация. Това е нарушение на легитимните права и интереси, които Китай има съгласно правилата на СТО, и заплаха за икономическите интереси и сигурността на Китай", заяви китайското министерство на търговията. САЩ заявяват, че тарифите за китайски стоки идват в отговор на това, което тя категоризира като кражба на интелектуална собственост.

Реакциите

В Пекин говорителят на китайското външно министерство Ген Шуан повтори предупрежденията си, че всички търговски преговори между Китай и САЩ ще бъдат отменени, а споразуменията - невалидни, ако Вашингтон наложи търговски санкции. "Ако САЩ вземат едностранни и протекционистки мерки, които вредят на китайските интереси, ще реагираме незабавно, като вземем необходимите решения, за да защитим законните си права и интереси", коментираха от Пекин.

От своя страна Тръмп продължава да е агресивен в отношението си към Китай, като заяви, че САЩ ще се стремят към допълнителни тарифи, ако Китай предприеме репресивни мерки като налагане на нови тарифи върху стоки, услуги или селскостопански продукти, повишаване на нетарифните бариери или предприемане на наказателни мерки срещу американски износители или американски компании, опериращи в Китай.

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди, че търговската политика на администрацията "Тръмп" вероятно ще навреди на американската икономика и ще подкопае световната търговска система. Тя каза, че търговска война ще доведе до "загуби и за двете страни" и може да има "сериозно въздействие" върху световната икономика.

МВФ каза още, че Белият дом, който също заплаши да се оттегли от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), реагира на нарастващата загриженост за страничните ефекти от свободната търговия.

"Търговското напрежение между САЩ и Китай ще бъде продължително", каза Йифан Ху, регионален главен инвестиционен директор за Китай в UBS Wealth Management, по време на брифинг в Пекин. "Търговската борба не е само за търговския дефицит и валутните курсове, а за правилата на играта, отвореността на пазара и интелектуалната собственост, както и за ценностите, управлението и геополитическите разногласия", каза тя.

"Митото от 25% няма да доведе до данъчни приходи от 12.5 млрд. долара. Малко вероятно е да донесат повече от 4 млрд. долара", смята главният икономист на UBS Пол Донован. Според него компаниите могат да избегнат подобни мита, защото вече не живеем през 1840 г., а тарифите са изключително непригодни за 2018 г.

Реакцията на ЕС

28-те страни от ЕС одобриха пакет от мерки в отговор на американските мита за стомана и алуминий, въведени от Доналд Тръмп. Ответните мита са одобрени единодушно от страните членки и Европейската комисия ще предприеме стъпките за прилагането им.

Европейските контрамерки могат да влязат в сила от 20 юни, но ЕС може да изчака до 1 юли, за да реагира едновременно с Канада, която също е засегната от решението на Вашингтон и вече обяви тази дата за въвеждането на ответни мерки, коментира дипломатически източник от Брюксел.

Европейският списък включва десетки американски продукти, сред които бърбънът, мотоциклетите Harley Davidson и дънките, и представя част от стоките, на които ЕС ще наложи мита, на първо място сред които са изделията от американска стомана: валцована стомана, стоманени неръждаеми пръти, безшевни тръби, проводници, врати и прозорци.
< br />Наказателни мита ще има oще и за американския боб, царевицата, ориза, боровинки, портокалов сок, фъстъчено масло, цигари, пури и тютюни.

Списъкът трябва да бъде одобрен формално от Европейската комисия, а по-късно може да бъде и допълнен.

Мерките предвиждат да компенсират на първо време загубите от 2.8 млрд. евро за европейската индустрия от американските мита за стомана (25%) и алуминий (10%). В бъдеще листата може да се разшири с още продукти с мита за 3.6 млрд. евро, ако ЕС спечели жалбата срещу САЩ в Световната търговска организация, подадена на 1 юни.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.