История на успеха - Атанас Райков

000_0464

Да успееш в България. За много хора това звучи като оксиморон, но напоследък със задоволство установяваме, че все повече българи, родени в България и завършили в България, успяват – в България.

Обикновено се удивляваме на сънародниците ни, които трупат успехи из Европа или отвъд Атлантика и често си мислим, че късметът ги е споходил само защото са избрали пътя зад граница. Защото там шансовете са повече, защото съответната държава им дава повече възможности за развитие, защото образованието е по-добро, защото....винаги намираме причини.

Но успех се гради и в България. Нека не звучим като яростни националисти, които защитават българското, просто нека да отворим очите си и да потърсим младите, талантливи, умни и успешни хора – в България.

И за да не тънем в многословие нека ви представим един от тях. През последните седмици името му се завъртя в публичното пространство, след като беше избран за генерален мениджър на Viber за Централнa и Източна Европа. Как се стига до тази мечтана позиция обачe, защо избира да остане тук, как се прави успешен бизнес в България и какво да очакваме от Viber с българско управлениe начело? Представяме ви един малко по различен поглед към Атанас Райков.

Атанас е роден в София, където завършва търговска гимназия. Образованието му минава през Стопански Факултет на Софийски Университет, където се дипломира като бакалавър специалност „Стопанско управление”. След това учи „Мениджмънт в Телекомуникациите” в Нов Български Университет. Наред с това участва в редица семинари, летни университети и неправителствени организации.

Професионалната кариера на Атанас започва във Vivacom, където в продължение на 10 години преминава през различни позиции, свързани с търговската и с маркетинг дейност на компанията.

В края на 2014 г. Атанас се фокусира към Start Uр – ите и започва обиколка на технологичните и иновационни хъбове - Силициевата долина, Централна Европа. Самият той също е имал идея за създаване на стартираща компания, получава шанса да остане да се развива в чужбина, но решава да се върне в България. „Винаги съм възприемал моята енергия и време като ресурс, който си заслужава да инвестирам освен в лична ползва и в полза на обществото, на което дължа толкова много”, казва Райков.

Успехът в България
Доста непредвидимата среда в България понякога може да бъде и предимство според Атанас. Разбиира се важна е и личната репутация, а тя се гради с качествена работа, с отдаденост, с коректност в бизнеса. Като важна съставка за успеха той определя и намирането на правилните хора, които да помагат начовек да върви напред. Райков вярва, че всяка среда предоставя уникални предимства спрямо други географски ширини и стратегията, която се изгражда, трябва да взема пред вид именно тези особености.

Пълният текст на статията може да намерите в новия брой на сп. Enterprise.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.