Инфраструктурата, банковите и обществените сгради - с най-голям потенциал за строителните компании

paint

Областите с най-голям потенциал в строително-ремонтния сектор през 2014-та са ремонта на инфраструктура, клоновите мрежи на банките, болниците и училищата. Обектите от търговията на дребно също се очаква да бъдат един от активните клиенти на строително-ремонти работи. Това показва проучване на строителната компания ИнвестоМ по данни на Клуб 9000.

 

“В периода на застой на строителните дейности в страната, строително-ремонтните работи се превръщат в основен източник на доходи за някои от по-малките играчи", коментира Стоил Стоилов управител на ИнвестоМ.

 

Според изследването, едва 7% от строително ремонтните компании в България са със сертификат за качество. Най-голям брой от сертификатите са ISO 9001 за качество в строителството – 537; следвани от 295 сертификата OHSAS 18001 за безопасност и 288 сертификата ISO 14001 за околна среда.

 

Същевременно, 6 от 10 клиента държат строително-ремонтните компании, които ги обслужват да имат сертфикат за качество, а 7 от 10 обществени поръчки в сектора изискват такъв. По предварителни данни обаче, новата оперативна програма за конкурентоспособност не предвижда финансиране на сертифициране на сторителни фирми, което значи, че бизнесът сам ще трябва да инвестира.

unnamed

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.