Изнасяме вино и олио за Китай

vino

Две български компании ще изнасят вино и олио за китайския пазар в резултат от Китайско-български бизнес форум, който се проведе в София в понеделник. Това са “Винпром Пещера”, която се споразумя с китайската “Sinopharm plastic” за износ на българско вино на стойност 5 млн. щатски долара и “Кабакум Груп”, която подписа договор за намерение за износ на олио от България за 1.5 млн. евро със “Sinopharm Group”.

Стокообменът между двете страни нараства с 31.7% средно годишно, а вносът от Китай за България бележи ръст от 80% през периода 2009-2012г., обяви зам. генералния директор на департамента за външна търговия към търговското министерство на Китай Бао Линг в рамките на форума, организиран  от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Китай е номер едно по внос в ЕС и на второ място по изнесени стоки на ЕС. При износа на България извън Европейския съюз - Китай заема второ място след Турция. Тенденцията показва, че в следващите години страната ще се превърне в най-големия вносител на селскостопанска продукция в световен мащаб. Страната е и най-големият пазар за алкохолни напитки в света.

Като примери за успешно сътрудничество между Китай и България бяха представени телекомуникационната компания “Huawei”, която е със силно присъствие на българския пазар, и българската фирма „Литекс Моторс“ – водеща компания за сглобяване на китайски автомобили в чужбина.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.