Земеделци и експерти настояват за вдигане на бюджета по подмярка 4.1 на ПРСР

economic-growth

След края на приема на проекти по най-атрактивната подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ на новата програма за селските райони, Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и Асоциацията на българските консултанти по европейски проекти (БАКЕП) призоваха за незабавно увеличение на бюджета на схемата. Причината е, че предвиденото финансиране няма как да отговори на големия брой подадени проекти.

От АЗПБ алармираха, че при обявения бюджет от 150 млн. евро, средствата няма да бъдат достатъчни дори за 30% от подадените проекти. Асоциацията на земеделските производители в България смята, че индикативният бюджет, отнесен към броя подадени проекти, е в разрез с желанието за стимулиране на малкия и среден бизнес в страната. „Предвидените средства няма да доведат до понижаване на безработицата или до повишаване на икономическата активност в България. Нефинансирането на голям брой проекти по-скоро е предпоставка за създаване на допълнителни негативни икономически ефекти, водещи до нестабилна пазарна конюнктурa.“, коментират земеделците.

В тази връзка, те предлагат обема на финансирането по мярка 4 да се увеличи със средства от националния бюджет, така че да се гарантира подпомагане на проектите по подмярка 4.1. на фермерите от приоритетните сектори- плодове, зеленчуци, мляко, месо и етерично-маслени култури. Асоциацията настоява още да бъде въведен краен срок от 6 месеца след подписване на договор за финансово подпомагане с Държавен Фонд „Земеделие“ за започване изпълнението на дейностите и инвестициите по проекта, което да се доказва чрез предоставяне на някои от следните документи (банкови извлечения за осъществени плащания, договор за кредит с банка или друга финансова институция или наличие на собствени финансови средства).

„Настоящите предложения по същество целят подобряване управлението на ПРСР 2014-2020 г. чрез въвеждане на система за своевременно събиране на информация и извършване на анализ за готовността на одобрените бенефициенти за реализацията на инвестициите. От АЗПБ считат, че ефектът от възприемането на подобен подход би бил предотвратяване на лошите практики в управлението на средствата от ПРСР 2007-2013, водещи до загуба на средства по програмата, поради нереализирани одобрени проекти.“, коментират от АЗПБ.

БАКИП поиска двоен бюджет за 2015 г.

Настояваме бюджетът по инвестиционната мярка 4.1 да се увеличи двойно от 150 млн. евро на 300 млн.евро и това да стане още тази година. Това коментира пред Агрозона Емил Дърев, от УС на БАКЕП. Предложенията са внесени в МЗХ на 17 юни, а по- късно са допълнени с коментари по критериите за оценка на подмярката.

По думите на Дърев, това трябва да се случи, за да бъдат одобрени повече проекти приоритетните сектори.  В противен случай, повечето ощетени ще бъдат семейни стопанства и неголеми ферми. Консултантите са категорични, че не е необходимо да се чакат следващите години, за да се отварят прозорци за прием на проекти, а това увеличение може да стане още сега.

В момента чакат близо 3000 проекта, и ако не се увеличат бюджетът много от тях ще трябва да бъдат подавани наново следващата година, което е двоен труд, както за потенциалните бенефициенти, така и за служителите на ДФ“Земеделие“, изтъкна Емил Дърев. Парите няма да се изчерпат при отваряне на следващи прозорци за прием, защото статистиката сочи, че една част от проектите така и не се изпълняват- това са около 30-40% заради липса на средства за изпълнението.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.