Земеделската земя у нас става все по-скъпа

landscape-1

Земеделската земя у нас става все по-скъпа. Статистиката отчита, че само за година цените са скочили с близо 15%. Най-евтина е земеделската земя в югозападната част на страната, докато в североизточната поскъпването продължава от години и средните цени са над 1400 лева за декар.

"По-малък брой сделки се сключват, но за по-ценни парчета. Това движи и средната цена нагоре, защото когато един земеделски производител има дупка в блока, който е негов, и може да закупи тази дупка, той е склонен да плати по-висока цена за нея”, коментира пред bTV анализаторът Николай Вълканов.

Прогнозите са, че в района на Варна, Добрич и Бургас поскъпването ще продължи, защото земята е плодородна и близо до пристанища. Увеличение може да има и там, където ще се развиват инфруструктурни проекти, като магистралите "Хемус” и "Струма”.

"Заради нуждата да се развие някаква инфраструктура около тази магистрала, защото например ще трябва да има крайпътни заведения, бензиностанции, т.е. алтернативната стойност на тази земя започва да се покачва”, допълни Вълканов.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.