За единен информационен център настояват имигрантите в България

Picture-2-Immigranti-Meeting-31.05.2012

Липсата на постоянно действащ единен информационен център, който да обобщава цялата информация, необходима на имигрантите в България, да дава възможност за контакт между имигрантските общности, както и между тях и българското общество, е един от основните проблеми на имигрантите в България. Това стана ясно по време на дискусия, организирана от Интернешънъл Трейнинг енд Дивелопмънт Център ООД (издател на списание ENTERPRISE), в която се включиха представители на турската, руската, афганистанската, тунизийската общност, молдовската диаспора в България, неправителствени организации и медии, които обсъдиха най-значимите проблеми на имигрантите в България.

Срещата бе осъществена в рамките на проекта „Информационна кампания за имиграционния феномен“ BG EIF 2010/01-03.02., финансиран от Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни. „По проекта искаме да осъществим и ефективна информационна кампания за медиите и приемащото общество с цел да се повиши осведомеността за миграционния феномен и приемането на свързаните резултати и въздействия”, коментира Ева Любомирова, ръководител на проекта.

Пред участниците в днешната среща беше представен анализ на публикации в медиите от последните 3 години (периода 1 април 2009 – 1 април 2012 г.), свързани с темата за имигрантите. Изследвани са публикации от национални печатни (ежедневни и седмични вестници, списания), онлайн издания, както и електронни медии – телевизия и радио. Общият брой на публикациите от този период, отразяващи темата за имигрантите, е 812. Изводите сочат, че темата присъства в медиите основно във връзка с държавната политика по отношение на имигрантите, както и с общите за ЕС права и задължения на имигрантите. Имигрантите влизат в полезрението на медиите най-често и при проблеми при достъпа им до равни условия за труд, здравеопазване и образование, при престъпления, в които потърпевши или обвиняеми са имигранти, когато имигранти са обект на дискриминация, както и при негативни информационни поводи, касаещи права и задължения на имигранти в сравнение с тези на българските граждани.

Наблюденията сочат, че отношението към темата за имигрантите от страна на представителите на медиите е предимно информативно – с такъв характер са 667, или 82% от всички публикации. Публикациите, в които се изразява ясно положително отношение, са 52 на брой. Почти толкова – 60, са и неутралните публикации, които имат негативен фокус. Като категорично негативно могат да бъдат определени 28 публикации, а като крайно негативни – 5.

Медиите често не успяват да направят разлика между имигранти, бежанци и чужденци с неустановен статут за пребиваване в България, сочи още изследването. Това се дължи на погрешно или непълно предоставена информация от източниците, недостатъчно време за проверка на информацията и източниците, както и като цяло на липсата на профилирани журналисти в медиите, които да имат за постоянен ресор отразяване на темата за имигрантите.

Николай Ярмов, експерт по проекта, представи възможностите за предприемачество и бизнес пред имигрантите в България. Това, което хората от трети страни искат, е възможност в България децата им да посещават училище, да имат достъп до здравната система, както и да имат равни човешки права. Един от най-големите проблеми в процеса на интеграция е бързото намиране на работа, а първата пречка за това е езиковата бариера, посочи Ярмов.

По думите му, често имигрантите в България, които имат високо образоване, се сблъскват с непризнаване на дипломи и сертификати. Една от алтернативите пред намирането на работа е да започнат собствен бизнес, за което у нас има много добри възможности, тъй като страната ни предоставя може би най-добрите условия в Европа за правене на бизнес – ниски данъци и лесна възможност за регистрация на фирми. Предимство на имигрантите често се оказва и доброто познаване на каналите за внос на стоки и възможността за разработват ниши за бизнес, които са непознати в страната.

Добра възможност за работа на имигранти у нас представляват кол-центрове на чужди фирми, както и чуждестранни компании, които имат представителство в България. За предприемачеството съществува безплатна и свободна литература, както и много ресурси, които могат да бъдат използвани, посочи още Ярмов.

 Проблемите, поставени от имигрантите по време на дискусията, ще бъдат представени пред отговорните институции на предстоящата следваща среща, предвидена по проекта. В рамките му ще бъде организиран и Ден на имигрантите, на който представители на различни общности в България ще могат да се запознаят с българските традиции и култура.

“Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни, съфинансиран от Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от „Интернешънъл Трейнинг енд Дивелопмънт Център” ООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Отговорния орган.”

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.