Започна изграждането на най-голямата индустриална зона в България

mm_1371469546

Започна изграждането на Икономическа зона София – Божурище – най-голямата индустриална зона в България. Стартът на инфраструктурния проект беше даден в понеделник от президента Росен Плевнелиев, който направи две първи копки - за изграждане на завод на немската компания Behr-Hella Thermocontrol (BHTC ) и за изграждане на инфраструктура.

Проектът е на немската компания е на стойност 42.5 млн. лв. и ще разкрие над 350 работни места. Той получи сертификат за инвестиция клас А още в края на април т.г., като тогавашният  икономически министър от служебния кабинет Асен Василев заяви, че в рамките на икономическата зона ще работят и други експортноориентирани компании, свързани с производството на електроника и електронни продукти.

"Ставаме свидетели и на първата копка на една индустриална зона, която визира бъдещето на България“, заяви президентът Плевнелиев по време на церемонията. Той изтъкна, че новата икономическа зона ще е не само най-голямата и най-близо до университетски центрове и до един милионен град, но и че е най-стратегически разположена - на три магистрали и на три еврокоридора, със собствени мултимодални терминали, които ще бъдат изградени, и собствени жп линии.

В  индустриалната зона  ще се произвеждат климатични системи за „Фолксваген”, за „Дженеръл мотърс”, за „Ауди”, „Мерцедес” и за уникални марки като „Ламборджини”, „Порше” и др., отбеляза държавният глава.

„Ние имаме партньорство с инвеститор, който провери много държави, който подходи много внимателно към избора на своята фабрика. Инвестицията е много сериозна – над 42 млн. лв.“, посочи още президентът и изказа специални благодарности на изпълнителния директор на Българската компания "Индустриални зони" Валери Андреев.

„С 35% в Европа и 80% в света, ние сме от най-големите играчи в този отрасъл", коментира главният изпълнителен директор на ВНТС Томас Шулте и отбеляза, че компанията  има оборот от над 8 млрд. евро.

Компанията работи в 25 страни по целия свят, вкл. САЩ, Индия, Китай, Япония, Германия и наши клиенти са най-големите производители на автомобили, а най-новата й дейност е в България. „България е една поредна наша стъпка в Източна Европа и ще се превърне във важен стълб в цялостната ни стратегия. От една страна, новият български завод ще предостави необходимото разширение на нашето производство, а от друга страна – предвиждаме изграждането на нов научно-развоен център, който ще допринесе за реализирането на нашия план за развитие“, добъви Томас Шулте и съобщи, че в следващите от 3 до 5 години компанията ще инвестира над 20 млн. евро в този парцел.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.