Губим 56 хил. работни места и 27 хил. малки фирми за 3 месеца

hammer

В резултат от недалновидна държавна политика, само за последните 3 месеца са закрити 56 хиляди работни места и 27 хиляди малки и средни предприятия. Това показват данни на Българската стопанска камара, представени от изпълнителния й председател Божидар Данев на среща с икономическия министър Делян Добрев. Според Данев, в Министерския съвет се разглеждат и приемат нормативни актове, за които не е направена ефективна оценка на въздействието, което от своя страна е една от причините за тежката ситуация на пазара на труда и влошената бизнес среда.

„Очакваме да отстоявате по-твърда позиция пред останалите министри, когато се предлагат популистки решения, вредни за конкурентното развитие на икономиката“, призова председателят на БСК.

В рамките на срещата представителите на бизнеса предложиха на държавата да въведе задължително прилагане на оценка на въздействието на всеки нормативен акт преди неговото приемане, да започне аутсорсинг на дейности от администрацията към бизнеса, както и да облекчи и ускори процедурите по ОП „Конкурентоспособност“. Те настояха и за по-прозрачни процедури за обществени поръчки и по-ефективна работа на търговските представители на България зад граница, както и за изпълнение на Плана за дерогация на разпределение на квотите за вредни емисии.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България и член на УС на БСК Васил Велев предложи и да се възстанови дейността на Съвета за икономически растеж като място за ефективен диалог между бизнеса и държавата, за което получи принципната подкрепа на министъра.

От своя страна, Делян Добрев представи предприетите структурни промени в оперативната програма за бизнеса, които ще позволят разплащането с фирмите да става два пъти по-бързо. Според него чрез сливането на Междинното звено и Упрявляващия орган ще се ускори и оценката на проектните предложения.

„Необходимо е активно участие на бизнеса и науката в процеса на програмиране на следващия програмен период по ОП „Развитие на конкурентоспособността“, за да повишим усвояемостта на европейските средства“, посочи още той.

По думите на председателя на УС на БСК Сашо Дончев две са основните грешки, които възпрепятстват ефективното усвояване на европейските средства. „Първата голяма грешка е, че не се разговаря с бизнеса на етап планиране, а втората е, че гледаме какво правят другите страни, без да отчитаме националната специфика“, каза Сашо Дончев.

Участниците в срещата се договориха веднъж на всеки два месеца да провеждат подобни диалози между държавата и бизнеса, на които по предварително съгласуван дневен ред да дискутират конкретни актуални въпроси в сферата на икономическата политика.

 

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.