Жилищното богатство на домакинствата намалява за сметка на ръст на финансовото

houses

Стойността на жилищните имоти, придобити със собствени средства и кредити, намаля с около 3 млрд. лв. до близо 208 млрд. лв. през последното тримесечие на миналата година. Това става ясно от последния тримесечен анализ за богатството и дълга на домакинствата в България, подготвен от анализаторския екип на УниКредит Булбанк. В същото време нетното финансово богатство на домакинствата (финансовите активи коригирани с дълга) скочи с рекордните 4 млрд. лв. за цялата 2011 г. и с близо 1.8 млрд. лв. само през последното тримесечие на годината до 19.2 млрд. лв.

Банковите депозити са в основата на ръста на финансовото богатство, се посочва в анализа. За периода септември – декември 2011 г. вложенията в банките са нараснали с 1.4 млрд. лв. до близо 30.9 млрд. лв. Изчисленията показват, че и през последните шестнадесет тримесечия депозитите нарастват значително без да се доказва пряка връзка с промените в доходността и в нивата на инфлацията, както е и през годините преди това. Все пак сред причините за големия интерес към депозитите през последните години вероятно са преминаването към по-умерени нива на инфлацията и сравнителната стабилност на доходността, която предлагат банките. Освен това липсата на други установени възможности за инвестиране и слабостта на жилищния пазар също имат своя принос за големия интерес към депозитите, коментират анализаторите на банката.

Банковите депозити отново записаха двуцифрен годишен ръст през последното тримесечие, като към края на декември имат 77.3% дял от всички финансови активи. Депозитите в лева нарастват близо четири пъти по-бързо от тези в чужда валута и вече ги надминават, като към края на 2011 г. левовите депозити са вече над 15.5 млрд. лв. Голямото увеличение на спестяванията в местна валута се дължи и на по-високите нива на доходност.

Успоредно с увеличаването на спестяванията населението продължи да намалява задлъжнялостта си. Така коефициента на задлъжнялост вече е под 52% спрямо рекордните 71% в началото на 2009 г.

„Очакваме коефициента на задлъжнялост да се понижи до около 47% в края на текущата година и едва от 2013 г. да започне да се стабилизира“, смята Милен Касабов, старши икономист в УниКредит Булбанк. Общият дълг на домакинствата от септември 2009 г. до декември 2011 г. е намалял с 500 млн. лв. до 20.7 млрд. лв. Данните от анализа показват, че банковият дълг в чужда валута продължава да расте с добри темпове, докато този в местна валута намалява през 2011 г.

Потребителските кредити от небанкови финансови институции се увеличават с 9.4% на годишна база и достигат размер от 860.2 млн. лв. В същото време делът на лизинговите договори е намалял наполовина спрямо нивата от 2008 г. На годишна база лизингът се е свил с 23% до 258.9 млн. лв.

Загубите при активите, свързани с българския капиталов пазар, продължиха и през последното тримесечие на 2011 г., се посочва още в доклада на икономическия екип на УниКредит Булбанк. Инвестициите в акции регистрираха загуба от 285 млн. лв. за цялата предходна година и техният дял от общите финансови активи намаля рекордно до едва 2.2%.

 


Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.