Е. Милушева: Имало е риск ОП "Конкурентоспособност" да бъде спряна

Eli_Milusheva_cropped

Ако не беше прекратена процедурата за технологична модернизация на малките и средни предприятия по оперативната програма "Конкурентоспособност" най-малкото зло, което би се случило е 25 процента финансова корекция, а най-лошото - да спрат програма и да се забави приемането на новата. Това каза на семинар за медиите Ели Милушева - главен директор на ГД "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на икономиката и енергетиката.

Процедурата беше прекратена заради грешки в оценката на комисията. Кандидатстването по нея става чрез конкурентен подбор, а когато се наруши основното правило на този подбор от оценителната комисия, значи процедурата е сбъркана, обясни Милушева причината за прекратяването на процедурата.

Средствата, предвидени по нея в размер на 97 млн. лева, не се губят, допълни експертът. Това са пари, които оперативната програма смяташе в плюс отгоре, това не са пари в банка, които чакат да бъдат изразходвани и договорени, допълни Милушева.

Тя обясни, че всички оперативни програми, които изпълняват подобни схеми, могат чрез ресорно решение на МС да наддоговорят десет на сто от бюджета си. По тази процедура са одобрени близо 600 проекта, като средствата обаче стигат само за първите 142 фирми, а предложенията са били 1168.

Това е засилило конкуренцията между фирмите и е създало огромно напрежение за комисията, посочи Милушева. Тя отбеляза, че 38 експерти от комисията е трябвало да разгледат тези близо 1200 предложения за три месеца. От друга страна, някои от фирмите, заради голямата конкуренция, са се опитвали по нерегламентиран начин да стигнат до оценката. Трудно се доказва при колективен орган, какъвто е оценителната комисия, кой е сбъркал, посочи Милушева. Тя съобщи, че за този случай вече е информиран инспекторатът на министерството и дисциплинарният съвет. Надявам се смяната на правителство да не забави нещата, каза Милушева.

Експертът съобщи още, че 161 жалби и възражения е имало срещу оценките на комисията, имало е и сигнали за нередности, както и за това, че членове на комисията се обаждат на фирмите, което по думите на Милушева е недопустимо.

Тя посочи, че застава на 200 процента зад решението на спиране на процедурата и допълни, че това ще е урок за тези, които си мислят, че европейски пари се раздават безконтролно. Милушева каза още, че първата процедура по новата оперативна програма, която ще бъде обявена през есента, отново ще е технологична модернизация, за която ще се настоява да е на стойност 400 - 500 млн.лева. Тя заяви, че сегашната оперативна програма е изключително стабилна. Всички приказки за спиране на средства, за наложени санкции от Европейската сметна палата или ЕК са несъстоятелни. Тя напомни, че новата оперативна програма е изпратена в ЕК и изрази надежда тази есен да бъде одобрена.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.