ЕС и САЩ с най-голям инвестиционен поток

export-import1

С оборот от 313 млрд евро САЩ са най-големият инвеститор в страните от Европейския съюз. От своя страна държавите - членки са вложили в Щатите 159 млрд евро и 40 млрд евро в офшорни зони,  показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Сред най-големите инвеститори в Общността са компаниите от Бразилия, които са закупили европейски финансови активи на стойност 21 млрд. евро. Швейцария, Япония, Хонконг и Русия са инвестирали в страни от ЕС съответно 18, 10 и по 8 млрд. евро.

Страните от Стария континент насочват свои активи основно към Бразилия, към която се е насочил европейски капитал в размер на 36 млрд. евро. ЕС като цяло е изтеглил свои инвестиции за 11 млрд. евро от Русия и 2 млрд. евро от Канада.

По-голямата част от този поток средства са преминали от и за Люксемург, като според Евростат малката държава е направила 212.5 млрд. евро инвестиции по целия свят или около 62% от всички инвестиции на ЕС навън.

Според статистиката преките чуждестранни инвестиции в страните от Европейския съюз възлизат на 327 млрд. евро през 2013 г. Страните от ЕС пък са инвестирали в други държави и офшорни зони 341 млрд. евро.

През 2012 г преките чуждестранни инвестиции в ЕС са били 159 млрд. евро, а ЕС е инвестирал в други страни и офшорни зони 171 млрд. евро. Т.е през 2013 г. инвестиционните потоци от и към ЕС са се увеличили повече от два пъти.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.