ЕП предлага ''основни права'' на банковите потребители

2037_visa

Всеки, който пребивава законно в Европейския съюз, трябва да има право да открие основна разплащателна сметка и това право не следва да бъде отказвано въз основа на националност или място на пребиваване. Таксите и правилата за тези сметки следва да бъдат прозрачни и сравними и да бъде лесно да се премине към друга банка, предлагаща по-добри условия. Това предвижда законопроект на Европейския парламент, гласуван в четъвртък, който предстои да бъде прецизиран със страните членки, съобщиха от пресслужбата на институцията.

По думите на докладчикът по темата Юрген Глуте, електронните платежни услуги значително улесняват потребителите и бизнеса и затова трябва „спешно да се изиска от банките да предоставят тези услуги и дадат възможност на потребителите да направят информиран избор.”

Свободен достъп

В своя законопроект, депутатите настояват всички доставчици на платежни услуги да бъдат задължени да предлагат основни разплащателни сметки, с някои изключения, които ще се решат от страните членки на ЕС, на базата на обективни основания. Тези сметки могат да бъдат открити от всеки законно пребиваващ в ЕС, при условие че има реална връзка с държавата членка. В този случай доставчикът на платежни услуги няма да има право на отказ.

Ясна информация

Всеки, който открива собствена разплащателна сметка, трябва да бъде информиран за структурата на таксите и да може да сравни предложенията за различните сметки, се казва още в текста. Тази информация трябва да бъде ясна и стандартизирана в целия ЕС. Във всяка държава членка на ЕС трябва да има най-малко един независим уебсайт, който да сравнява таксите и лихвите, плащани от банките, заедно с техните нива на обслужване, категорични са членовете на ЕП. Те потвърдиха още, че банките ще бъдат задължени да информират клиентите си, че предлагат тези сметки.

Характеристики на основната сметка

също са очертани в законопроекта. Основната разплащателна сметка трябва да дава възможност на клиентите да плащат и да теглят пари в брой и да извършват платежни транзакции в рамките на ЕС, без да включва овърдрафт услуги. Всички доставчици на платежни услуги ще трябва да предложат тези сметки като част от тяхната присъща дейност, определяйки по-ниски такси за тях, отколкото за останалите си услуги, смятат депутатите. Според предложението, клиентите трябва да са в състояние да изберат друга основна сметка, предлагана от банка, намираща се в ЕС, срещу разумна такса. Банките също така трябва да пазят актуални данни за всички разплащания и да носят отговорност за всяко забавяне или загуби, свързани с процеса на прехвърляне, се казва още в текста.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.