ЕК предлага награди за социални иноватори

work

Европейската комисия организира конкурс за иновативни идеи, прелагащи реални решения на проблема с безработицата в ЕС. Наградени ще бъдат тези кандидати, чиито идеи имат потенциала да създадат нови работни места, или радикално нови форми на заетост.

В конкурса могат да участват както физически, така и юридически лица – НПО и частни фирми. Единственото условие е те да пребивават или да са учредени законно на територията на ЕС.

Идеите също могат да бъдат разнообразни, като от Комисията предлагат три основни направления. Към първото, отключване на нови таланти, спадат решения, които могат да осигурят работа на хора със специфични нужди – например възрастни или хора с увеждания. Пример за такъв тип проект е разработката на технологична платформа, която да стимулира търсенето на услуги на местно равнище, които могат да бъдат изпълнявани от конкретни индивиди.

Във втората категория могат да се състезават идеи, откриващи нови пазари или развиващи вече съществуващите. Като примери за печеливши решения от ЕК дават нови разработки, подпомагащи растежа на зелените и медицинските технологии, финансови решения и др.

Наградени ще бъдат и предложения, насърчаващи стартирането на нов бизнес, например различни идеи в подкрепа на франчайзинга, на прехода от безработица към предприемачество, на наемането на млади хора.

Крайният срок за кандидатстване в конкурса е 12 декември, а победителите ще станат ясни през май 2013 г. Състезанието включва наколко фази, включително и срещи с ментори за най-добрите кандидати или екипи, а голямата награда – 20 хил. евро, ще бъде връчена на до трима финалисти. Повече информация можете да намерите на интернет страницата на ЕК.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.