ЕК опростява 10-те най-тежки за МСП еврорегулации

woman_screaming

Европейските закони в сферите на химическата индустрия, ДДС, безопасността на стоките, признаването на професионалната квалификация, защитата на данни, управлението на отпадъците, трудовия пазар, пътния транспорт, обществените поръчки  и митниците създават най-сериозни административни бариери за дейността на малкия и среден бизнес в ЕС.  Това съобщи Европейската комисия след продължителни консултации с над  1000 малки и средни предприятия и бизнес организации.

Очаква се до юни институцията да обяви какви законодателни промени ще предприеме, за да  облекчи малките и средни компании, които създават 85% от новите работни места в ЕС, осигурявайки  доходите на две трети от европейското население.  Ревизирани ще бъдат тези регулации, за които бъде установено, че възпрепятстват растежа и повишаването на заетостта в Европа.

„Европейската комисия иска да се увери, че законодателството в ЕС отговаря на целите си и помага на европейския бизнес да расте и да създава работни места. Ето защо поставяме в центъра на нашите политики интелигентната регулация. Целта ни е да улесним живоа на нашите малки и средни фирми, които са най-важният двигател на европейската икономика.”, коментира председателят на ЕК Жозе Мануел Барозо.

По думите на зам.-председателя на Комисията Антонио Таяни, при създаването на европейското законодателство винаги трябва да се имат предвид нуждите на МСП, особено на младите предприемачи. Затова Европа се нуждае от умни, опростени и стабилни регулации, смята той.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.