Експерти обсъждат четири варианта за трети мост над р. Дунав

dunav_most_2

Силистра-Калараш, Русе-Гюргево, Никопол-Турну Мъгуреле и Оряхово-Бекет са четирите потенциални места, където може да бъде построен трети мост над река Дунав. Това стана ясно по време на работна среща, в която са участвали областните управители на Плевен, Силистра и Русе, кметовете на Никопол, Турну Мъгуреле, Бекет, Гюргево, представители на област Телеорман и експерти.

Окончателното решение ще бъде взето до края на юли.

При оценката на вариантите ще се вземе предвид връзката с европейските и регионални транспортни коридори, социалния и икономическия ефект от бъдещото съоръжение, въздействието върху околната среда, потенциалната цена и техническите параметри, предаде БТА.

По време на срещата са представени предимствата на варианта за мост при Никопол. По думите на областния управител на Плевен Илиян Йончев това е най-пряката връзка между столиците София и Букурещ. Мястото се намира и на сравнително равно отстояние между съществуващите два моста.

Ако градът бъде избран, има възможност за връзка с бъдещия нов участък на автомагистрала "Хемус". По думите на Йончев това ще окаже положителен ефект върху един от най-бедните региони на страната. Връзката би била и най-прекият път от Гърция до Прибалтика.

На следваща среща експерти ще определят само по един вариант за четирите основни участъка. До края на юли ще бъде взето окончателното решение за мястото на третия мост над река Дунав

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.