Евростат отчете ръст на икономиката на България

economy

Икономиката на България е регистрирала растеж от 0,7% през третото тримесечие на годината, сочат данни на Евростат.  На годишна база е постигнато нарастване от 2,9%, като така страната се представя по-добре от средното и за Европейския съюз, и за Еврозоната, показва още публикуваната статистика. Икономиката на еврозоната се е увеличила с 0,3% за периода в сравнение с предходното тримесечие, а на ЕС – с 0,4%. На годишна база ръстът на БВП достига съответно 1,6% и 1,9%.

За тримесечието най-силен икономически растеж е отчетен в Румъния – 1,4%, следвана от Хърватия – 1,3%, Малта – 1,1%, и Латвия – 1%. Най-силни спадове са регистрирани в Гърция (-0,9%), Естония (-0,5%) и Финландия (-0,5%).

Данните на Евростат показват, че на тримесечна база най-висок икономически растеж е регистриран в Румъния (1,4%), Хърватия (1,3%), Малта (1,1%), Латвия (1%), Полша и Словакия (0,9%). Пред България се подреждат още Швеция и Испания, в които икономическият растеж през третото тримесечие спрямо второто е достигнал 0,8% според вторите предварителни данни на статистическата агенция.

Същевременно в няколко икономики се наблюдава спад на тримесечна база. Това са Гърция (-0,9%), Естония и Финландия (и в двете брутният вътрешен продукт се свива с 0,5% спрямо периода април-юни) и Дания (-0,1%), а БВП на Португалия не регистрира нито покачване, нито спад спрямо второто тримесечие.

В двете най-големи икономики в Европейския съюз – Германия и Франция, е регистриран ръст на БВП от 0,3% на тримесечна база. Спрямо третото тримесечие на 2014 г. растежът на двете икономики е съответно 1,7 и 1,2%.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.