Европейската инвестиционна общност се събира в София през май

investment

Над 40 представители на инвестиционни фондове и бизнес ангели, управляващи портфолио на обща стойност над 3 млрд. евро, ще пристигнат в София за два дни и ще търсят най-обещаващите български стартиращи фирми. Това ще стане в рамките на тазгодишното издание на Balkan Venture Forum, което ще се проведе на 21 и 22 май в София и ще обедини лекционна програма, посветена на предприемачеството и иновациите със състезание за стартиращи фирми. Това е най-големия регионален форум за рискови инвестиции, стартиране на бизнес и иновации, който позволява на перспективни стартъпи от Балканския полуостров да се свържат с големи международни дялови инвеститори. Сред чуждестранните участници ще има инвеститори, покриващи цялата стартъп екосистема – от ранно (seed) финансиране, до инвеститори във всички последващи фази в развитието на една компания.

Организиратор на Balkan Venture Forum е Balkan Unlimited Bulgaria – дъщерно дружество на международната организация Balkan Unlimited, а съорганизатор е VIBE (Venture Initiative in the Balkan Europe) – регионален акселератор, създаден в подкрепа на стартъп екосистемата на Балканския полуостров. Форумът ще се осъществи в партньорство с Europe Unlimited, която организира водещото паневропейско събитие за рискови инвестиции, както и най-голямата мрежа от инвеститори на Стария континент. Основен партньор в организацията на форума от българска страна е Българският предприемачески и иновационен клъстер (BEIC - The Bulgarian Entrepreneurship and Innovation Cluster), който обединява най-значимите организации в българската стартъп общност. Сред партньорите е още инвестиционният фонд Intel Capital.

„Ключовата цел на Balkan Venture Forum е да спомогне за свързването на предприемачи от региона с международни инвеститори, както и да популяризира предприемачеството, иновациите, рисковите инвестиции и достъпа до финансиране на Балканския полуостров“ - посочва Боян Бенев, сериен предприемач, председател на BEIC и организатор на събитието - „Освен това форумът ще дефинира бъдещите тенденции в сферата на рисковото финансиране и ще спомогне за развитието на стартъп екосистемата в страната. Радващо е, че България ще бъде домакин на толкова значим форум, тъй като в страната ни вече има сериозна екосистема от стартиращи фирми и е време местната общност да влезе в полезрението на международните рискови инвеститори.“

Balkan Venture Forum ще обедини лекционна програма, включваща няколко тематични панела като мобилни приложения, разработка на видеоигри, биотехнологии и др., със състезание за стартиращи фирми, които ще имат възможност да се представят пред няколко десетки водещи рискови инвеститори от Европа и целия свят. Те ще получат също коучинг от организацията Venture Academy, както и ценна обратна връзка, менторство и съвети, което ще им помогне да повишат капацитета на своите проекти и познанието си в сферата на развитието на успешен бизнес. Освен това победителите в Balkan Venture Forum ще се представят на паневропейското състезание за стартъпи в рамките на European Venture Summit 2013. Прозорецът за кандидатстване в състезанието вече е отворен и организаторите отправят покана към всички предприемачи, иновативни стартиращи компании, изобретатели и изследователи, както и екипи да се включат.

Сред лекторите на софийския форум ще бъдат Уилям Стивънс, основател на Europe Unlimited, Джулия Танасис, инвестиционен мениджър в netSTART, Джордж Вулгарис, оперативен директор във VisionMobile, Майкъл Голд, управляващ директор в Crimson Capital Corp., Тодор Брешков, управляващ партньор на инвестиционния фонд и акселератор LAUNCHub, Максим Гурвиц, представител на инвестиционния фонд и акселератор Eleven, Стив Кайл, мениджър на MammothDB и др.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.