Европа иска едно зарядно устройство за всички модели мобилни телефони

1105261_two_calls

Трябва да има едно общо зарядно устройство за всички мобилни телефони, продавани в ЕС, реши Европейският парламент в четвъртък, приемайки промените в директивата за радиооборудването Използването на едно общо зарядно устройство ще намали отпадъците, разходите, както и затрудненията за потребителите, смятат депутатите.

Проектът за нова директива хармонизира правилата на пазара на радиооборудване, включително мобилните телефони, дистанционните за централно заключване н автомобилите и модемите. Промените в законодателството се наложиха заради нарастването на броя и разнообразието на радиооборудването. Те гарантират, че устройствата няма да си пречат едно на друго и ще отговарят на основните изисквания за здраве и безопасност. Преди да влезе в сила обаче, проектът трябва да бъде одобрен и от Съвета.

Депутатите промениха законопроекта, така че работата с общи зарядни устройства да бъде основно изискване за радиооборудването. Европейската комисия ще преценява кои конкретни видове радиооборудване ще трябва да отговорят на това изискване.

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.