Европарламентът каза твърдо „не” на ACTA

acta2

Европейските депутати отхвърлиха с твърдо мнозинство търговското споразумение за борба с фалшифицирането ACTA, правейки невъзможно превръщането му в закон за страните от ЕС. Това е първият път, когато парламентът упражнява правото си по Лисабонския договор за отхвърляне на международно търговско споразумение, не и без влиянието на безпрецедентния обществен натиск на европейските граждани.

 Споразумението беше отхвърлено с 478 гласа „против”, 39 – „за” и 165 „въздържали се”, съобщиха от пресслужбата на институцията.

По време на дискусиите за ACTA парламентът преживя безпрецедентно пряко лобиране от хиляди граждани на ЕС, които се обявиха против предложението, предизвикало сериозни опасения за свободата на потребителите в интернет. В продължение на месеци гражданите апелираха европейските депутати да блокират ACTA чрез масови улични протести, както и чрез съобщения до електронните пощи на членовете на Европейския парламент и обаждания до офисите им. Парламентът получи и петиция, подписана от 2.8 милиона граждани от цял свят, призоваваща към отхвърляне на споразумението, припомнят от ЕП.

„Удовлетворен съм, от това че Парламентът последва препоръката ми за отхвърляне на ACTA“, заяви докладчикът David Martin (С&Д, Обединено кралство), повтаряйки мнението си, че споразумението е твърде неясно формулирано и създава възможности за неправилно тълкуване, което да застраши свободата на гражданите. От друга страна той обърна внимание и на нуждата от намиране на алтернативни начини за защита на интелектуалната собственост, като един от „градивните елементи на икономиката на ЕС“.

Основният защитник на ACTA от страна на ЕНП — Christofer Fjellner (ЕНП, Швеция), заяви в дебата преди гласуването, че Парламентът трябва да отложи окончателното гласуване до произнасянето на Съда на ЕС по съвместимостта на ACTA с договорите на ЕС. След като предложението бе отхвърлено с мнозинство, значително малцинство от депутати се въздържаха от гласуване по съгласието на Парламента относно споразумението.

Споразумението, договорено от ЕС, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Швейцария, трябваше да засили спазването на правата върху интелектуалната собственост и борбата с онлайн пиратството и вноса на фалшифицирани стоки. Гласуването от сряда означава, че нито ЕС като цяло, нито отделни държави членки ще могат да се присъединят към ACTA.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.