Европарите за преработка на земеделски и горски продукти за 2013 г. се оказаха предварително изчерпани

tractor_2

По план новият прием на проекти по мярка 123„Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“  на Програмата за развитие на селските райони трябваше да се проведе между 1 и 26 юли, но както изглежда,  той изобщо няма да се реализира – нито до края на годината, нито до затваряне на програмния период. Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Румен Порожанов призна това на заседание на парламентарната земеделска комисия  в началото на месеца, за което обаче до момента все не е приета официална наредба на фонда. Това означава, че фермерите, които вече подготвят своите проекти в очакване на отваряне на мярката, може да останат неприятно изненадани.

Въпреки осигурения ресурс в размер на до 30 млн евро, съгласно решението на Министерски съвет от 8 март 2013 година за наддоговориране на средства по програмата се оказа, че е останал един „почти незначителен ресурс“, който ще бъде насочен при обжалването на отказани проекти на преработвателни предприятия и на практика 123 мярка е 100 % затворена., писа Агрозона още на 3 юли.

Пред земеделската комисия на НС Порожанов обясни, че заповедта, с която е бил отворен тогава приемът е била с бюджет от 35 млн. евро. Предоставен е допълнителен ресурс за преразпределяне на средства в мярка 123 от МЗХ в размер на 29 млн. евро, вследствие на 9 нотификация на ПРСР, за която 100% одобрение беше публикувано в официалния вестник на ЕК на 24 май тази година.

В нотификацията изрично е записано, че всички реализирани икономии от редукция при плащания  и отказани проекти, възлизащи на 20 млн. евро,  трябва да отиват за вече приети проекти по мярка 123. Оказва се, че договорени са били почти всички от подадените през миналата година проекти, заемащи целия финансов ресурс до края на програмния период, т.е., нов прием няма как да се състои.

Интернет изданието припомня, че в периода на прием от 4 юни до 22 юни 2012 г. по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, са подадени 246 проекта със заявена субсидия в размер на 225 865 206 лв, а бюджетът за този прием е 68 453 000 лв, сочи официалната информация на ДФ Земеделие. Наскоро от разплащателната агенция обявиха резултатите от две заседания за одобрение на проекти. На първото, 204 проекта са одобрени за субсидия, възлизаща на обща стойност над 163 млн. лв, а  на второто – 19 проекта, финансирани с 34,1 млн. лева от бюджета на Мярка 123.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.