Евродепутатите предлагат мерки за подкрепа на земеделците в ЕС

agro-1

ЕС трябва да направи повече, за да помогне на земеделските производители да получат справедлива възвращаемост от веригата на предлагане на храни, да се справят със смущенията на пазара и да намерят нови пазари за продукцията си, изключена от руския пазар. Това се посочва в две необвързващи резолюции, приети от Европейския парламент на 7 юли. Евродепутатите подчертават още, че страните членки трябва да помогнат на фермерите да обединят силите си в организации на производители и да засилят влиянието им при договаряне.

По отношение на перспективите пред млечния сектор, докладчикът по темата Джеймс Никълсън от ЕКР коментира, че има много дългосрочни възможности за бранша, но досега Комисията не е успяла да се справи с новите предизвикателства като края на квотите за мляко, наскоро удълженото руско ембарго върху вноса на храни от ЕС и нестабилността на цените. „Трябва да използваме по-ефективно наличните инструменти, но също така ЕС трябва да положи повече усилия, за да подпомогне превръщането на млечния сектор в глобален лидер“, подчерта той.

„Трябва да насърчаваме земеделските производители да се присъединят към организациите на производители, така че да се засили влиянието им при договаряне, да се укрепи позицията им във веригата на предлагане на храни и по този начин те да увеличат доходите си. Също така е важно да се повиши тяхната конкурентоспособност и да се справим с нелоялните търговски практики. Освен това ЕС трябва да помогне на земеделските производители да намерят нови пазари за своите продукти и да улесни износа“, заяви Нуно Мело от ЕНП, докладчик по резолюцията за плодовете и зеленчуците,

Предложенията: по-справедлива верига на предлагането на храни и по-добри инструменти за борба с кризите

Депутатите настояват, че ЕС трябва да балансира по-добре веригата на предлагането на храни, да подобри допълнително контрола на пазара на мляко, да въведе по-добри инструменти за справяне със смущенията на пазара и да предостави допълнителни стимули за млекопроизводителите и производителите на плодове и зеленчуци, които да обединят силите си в организации на производителите.

Ето защо, ЕП настоява ЕК и държавите членки да разработят по-гъвкави и реалистични кризисни инструменти, тъй като съществуващите пазарни мерки не са достатъчни за решаване на текущите предизвикателства. Депутатите настояват още за законодателни предложения за справяне с нелоялните търговски практики и за по-ефективно признаването на организациите на производителите (ОП), което ще засили позициите им в преговорите с веригите.

Сред предложенията на Парламента към Комисията и страните членки е и осигуряването на по-големи стимули за присъединяването на фермерите към новите обединения или за сливането на съществуващите; намиране на различни възможности за износ на продукцията от ЕС, за да може производителите да устоят на удълженото руско ембарго и увеличаване на износа чрез премахване на митническите и фитосанитарните бариери за трети страни чрез търговски преговори.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.