Държавата ще субсидира фермерите от необлагодателствани райони с нови 9 млн. лв.

agriculture-5

Над девет милиона лева ще получат фермерите от необлагодетелстваните райони в страната, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Сумата е доплащане по мерките за подпомагане на земеделските стопани, които работят в планински райони или на други места с природни ограничения.

Заделените средства ще бъдат разпределени между 14 336 стопани, като по-голямата част, 7.1 млн. лева, ще отидат при земеделците от планинските райони. Останалите близо 2 милиона лева ще си поделят фермерите със стопанства в райони с друг тип природни ограничения, различни от планинските.

Очаква се сумите да постъпят по сметките на земеделските стопани до средата на седмицата, уточниха от земеделското ведомство. Първият транш за подпомагането по мерките за райони с природни ограничения беше направен през декември 2014 г. Тогава планинските стопанства получиха близо 59.5 милиона лева, а тези от други райони с ограничения – над 18.5 милиона лева. Общата сума, която са получили фермерите в райони с природни ограничения от декември до сега е над 87 милиона лева. Подпомагането е достигнало до над 44 000 стопани.

От МЗХ съобщиха още, че в близките дни, след разрешаване на двойно заявените площи, предстоят доплащания и по Натура 2000 и агроекологичните мерки на Програмата за развитие на селските райони.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.