Държавата ще компенсира щетите от бедствия на пчелари и животновъди

cow_and_calf

От 23 март ще започне прием на заявления за държавна помощ по Схемата за компенсиране на материални щети за загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери в резултат на природни бедствия, настъпили през 2014 г, съобщиха от министерството на земеделието.

Крайният срок за кандидатстване за компенсации е до изчерпване на финансите ресурси, които са в размер от 200 000 лв. или до 9 април. Средствата ще бъдат изплатени до 24 април 2015 г., уточняват от земеделското ведомство.

За компенсации могат да кандидатстват малки и средни предприятия, както и физически лица, които са регистрирани като земеделски стопани. Природните бедствия, за които ще се получава подпомагане са свлачища и наводнения, земетресения, горски пожари, ураганни ветрове, както и за др. събития възникнали по естествен път.

Компенсациите се определят на база средни пазарни цени в зависимост от категорията и вида на животните за съответната календарна година. Заявления за подпомагане ще се приемат в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“, по постоянен адрес или по седалище на кандидата.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.