До 4-5 години Булсатком може да изстреля още един сателит

Bulgaria-Sat-1

До 4-5 години Булсатком може да изстреля още един сателит. Това каза Максим Заяков, управляващ собственик на България Сат – дъщерното дружество на доставчика на телевизия и интернет, което управлява проекта за български сателит Bulgaria Sat 1, по време на „Космическа закуска“, организирана по повод предстоящото изстрелване на първия български геостационарен комуникационен сателит.

Изстрелването е планирано за 15 юни, посочва се в съобщение на компанията, публикувано на сайта й.

Заяков добави, че за разлика от мнозинството от останалите функциониращи европейски сателити, България е от малкото, чиито проекти са осъществени без финансова подкрепа от държавата.

Цялата стойност на проекта към момента е 235 млн. щатски долара, осигурени основно от банката за експортно кредитиране на САЩ – US Ex-Im Bank, и консорциум от европейски банкови институции, воден от Дойче Банк и с участието на Ситибанк, ЕБВР, Райвайзен и Сибанк.

Очакванията са около 46% от капацитета на сателита да се използва от Булсатком и дъщерно дружество на компанията, регистрирано в Сърбия, а 54% от капацитета да се отдава под наем.

С напредване на процеса по изстрелването и интересът към сателита се увеличава, обясни Максим Заяков. Има силен интерес от Румъния, Гърция, Израел, Германия и други държави, като с някои от тях договарянето е в последна фаза, допълни той.

По време на срещата стана ясно и, че от Министерство на отбраната са проявили интерес към космическия проект. „Световна тенденция е да се използват търговски сателити и за други нужди, включително и военни“, обясни Максим Заяков и добави, че по този начин се пестят много пари на бюджета, а той като данъкоплатец адмирира подобен подход.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.