До 4 години 90% от интернет трафика ще минава през мобилни устройства

smart-phone

Сматфоните, лаптопите и други портативни устройства ще генерират около 90 % от световния мобилен трафик на данни до 2017 г. Това показва анализът CiscoVisual Networking Index., представен в рамките на първата у нас конференция Cisco Day, на която бяха очертани някои от ключовите тенденции в ИТ сферата на световно равнище. Драстичното нарастване на употребата на мобилни устройства безспорно е водещата ИТ тенденция, достатъчно видима дори и за тези, следят отблизо новите технологии. Паралелно с нея, в Европа все повече се налага трендът BYOD ( Bring Your Own Device – Носи своето собствено устройство). Това също се свързва с употребата на повече портативни устройства, но този път с използването им в процеса на работа. BYOD ще окаже съществено влияние върху начина на управление и защита на корпоративните IT инфраструктури, категорични са експертите. Според тях, тази тенденция променя поведението не само на целите компании, а и на техните служители - за все повече кандидати за работа изключително важни се оказват мобилността и свързаността, дори и за сметка на възнаграждението. Ето защо се очаква служителите на бъдещето да стават все по-мобилни, по-информирани и по-гъвкави.

От технологичната компания бяха категорични, че нарастващия обем на трафика на данни също води до сериозни промени на ИТ средата. Генерирането на все по-големи обеми от информация ще се повишава през идващите години и експертите изчисляват, че между 2011-2016 г., световният трафик на данни ще се увеличи четирикратно. Едновременно с това голям дял от работата на дейта центровете ще се виртуализира и премести в така нареченото облачно пространство,  тенденция, която се забелязва още от 2012 г.

По думите на Борислав Димитров, регионален мениджър продажби за Югоизточна Европа в Cisco, в България все още е необходимо да се създаде достатъчно добра конкурентна среда и да се потребяват повече нови технологии. Това ще доведе и до навлизането на много нови устройства, смята той.

Според ИТ експертите, една от най-значимите тенденции на нашето време тепърва предстои. Става дума за феномена Internet of Everything (Интернет за всичко). Неговото развитие означава, че все повече устройства, сензори и процеси ще бъдат свързани с Интернет, и обемът и потенциалното количество на всички данни, генерирани от тези свързани устройства ще продължава бързо да се покачва.

Автор: Кристина Николова

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.