До 2015 г. 30% от членовете на корпоративните бордове да са жени, настоява ЕП

businesswoman

Европейският парламент за пореден път настоя за въвеждането на законодателство, насочено към намаляване на разликата в заплащането между половете, както и за въвеждането на квоти, чрез които да се увеличи броят на жените в управителните съвети на компаниите и в политическите органи. Исканията на европейските депутати бяха представени в резолюция, приета днес, съобщиха от пресслужбата на институцията.

В дебат, проведен този понеделник, докладчикът по проблема София инт Велд призова Парламента и Комисията да предприемат твърди мерки за справяне с неравенството. В отговор европейският комисар по правосъдието Вивиан Рединг обяви, че ЕК ще изготви предложения в тази посока по-късно през годината.

С цел да се увеличи броят на жените с управленски позиции в компаниите на ЕС, резолюцията призовава Европейската комисия да оцени националните мерки и в случай, че те се окажат недостатъчни, да предложи законодателство за въвеждане на квоти за жените в управителните органи на корпорациите - до 30% до 2015 г. и до 40% до 2020 г.

Различието в заплащането между половете е намаляло незначително през последните години, отбелязват депутатите. Жените в ЕС все още получават средно 17.5% по-ниско заплащане от мъжете, едва 12% от висшите корпоративни позиции се заемат от жени и едва 3% от председателите на управителните органи на компаниите са жени.

Затова членовете на ЕП настояват различието да се намали с 10% във всички страни от ЕС, както и да се въведе редовен мониторинг  на предприеманите мерки и задължителни коригиращи действия при недостигане на поставените цели.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.