Дистрибуторският бизнес 2007-2012 в ИТ сектора в България: решаващи години за целия бизнес модел

Приходите на двадесет и седемте активни компании - 12 многопрофилни (пет от тях са сред големите данъкоплатци на НАП) и 16 нишови дистрибутори на хардуер и софтуер в България през 2010 са достигнали внушителните за страната 362,4 млн. щатски долари, но въпреки това отбелязват спад за втора поредна година.

Това показват резултатите от Business ranks & analytics Bulgaria - четвъртото поредно годишно изследване и анализ на независимата агенция CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co. на дистрибуторския бизнес в ИТ сектора в България, базиран на 1,980 резултата от 32 компании - 27 работещи и 5 прекратени, с обхават 10 най-важни икономически показатели, сред които приходи, служители, брутен марж, задължения, вземания, разходи за възнаграждения и др.

Относно заетите в сектора, определно е изненда, че въпреки спада в приходите от няколко десетки милиони долара, общия брой на персонала е запазен на същите нива. Това обстоятелство се отразява във влошаване на два други показателя - производителност и разходите за възнаграждения. Производителността отбелязва спад за критичната трета поредна година, а разходите за възнаграждения за първи път в историята падат с двуцифрен процент.

Резултатите от изследването показват серизоно увеличаване на складовите наличности, намаляване на вземанията и ръст в задълженията в дистрибуторския сегмент.

Предизвикателствата пред дистрибуторския сектор са изключително сериозни. Наред с кризата, сивия пазар, натиска на вендорите за несъстоятелен ръст в продажбите, отслабващ маркетинг и почти никакъв PR, в допълнение и сключване на договори за директни доставки с ритейл веригите, дистрибуторите са изправени пред исторически промени. След близо 20 годишен модел базиран на десктоп компютрите - и хардуера и софтуера и услугите са пред глобална технологична промяна, идваща от смартфоните, таблетите и изнеснеите в "облака" решения.

Резултатите показват също, че още 4 компании от работещите 27 дистрибутори са в затруднено състояние. При някои компании се наблюдава рискован ръст (спрямо средния за сектора) в склада и задълженията, вероятно с добрата идея за изпълнение на плановете спуснати от вендорите.

Въпреки трудните години, дистрибуторския ИТ бизнес е силно устойчив. Сектора е с цели 134,4 млн. долара приходи и над 240 работни места в повече спрямо 2005 г., макар и с осем компании по-малко.

В изследването са подготвени и прогнозите на агенцията за 2011 и 2012 година.

По продукта е работено от 2 години, а само през последната - около 5 месеца. Стойността на изследването е 654 евро и може да бъде поръчано със заявка на електорнната поща: office@cbn-bulgaria.com

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.