Двуцифрен ръст на сградното строителство през февруари

contructuion

След като през изминалите години единственият генератор на растеж в строителния бранш бяха големите инфраструктурни проекти (гражданското/инженерно строителство), през февруари 2013 г. е отчетен 15% ръст на строителството на сгради спрямо същия месец на предходната година. Именно този тип проекти допринася за общия годишен ръст на сектора от 7.9% при намаление от 1.1% в областта на инфраструктурата, отчита НСИ.

Спрямо януари секторът регистрира слаб растеж от 0.6% при 3.1% увеличение на гражданското за сметка на 11.% спад на сградното строителство.

През февруари статистиката отчита нарастване и на промишленото  производство съответно с 5.1% на годишна база, но на месечна е отчетено намаление от 2%. Спрямо предходния месец е регистрирано намаление в производството  и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.4%, в добивната промишленост - с 5.4%, и в преработващата промишленост - с 0.7%.

На годишна основа увеличение на промишленото производство е отчетено в преработващата промишленост – със  7.4%, и в производството и  разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.6%, докато в добивната промишленост е се наблюдава намаление от 6.0%.

За 11-ти пореден месеж обаче продължава  спадът на оборотите в търговията на дребно, показват данните на НСИ за февруари. Съществено намаление е регистрирано в търговията на дребно с фармацевтични и  медицински стоки - с 3.0%, с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1.9%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.5%, и в търговията  на дребно с разнообразни стоки - с 1.0%. Оборотът нараства по-значително в търговията на дребно  чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 1.7%.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.