Двуцифрен ръст на ипотечното кредитиране през лятото на 2012

key

Активно и динамично лято на ипотечния пазар у нас в резултат от промоционални условия на банките отчита консултантската компания Кредит Център. Според експертите, активността на пазара на ипотечно кредитиране, която е най-високата за изминалите 3 години, ще се запази и през есента благодарение на подобрението на условията по кредитите на банките.

„Хората, решили да се сдобият с нов дом през това лято, в повечето случаи успяха да го направят и през август регистрирахме ръст на изтеглените кредити от 12% спрямо август 2011 и 23% спрямо август 2010г. ”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център

По данни на консултантите, през лятото най-популярни са били между 10 000 и 30 000 евро. Причината за това е в стремежа на хората да имат по-голямо самоучастие при сделка и да са по-малко зависими от външното финансиране. В допълнение към това най-предпочитани остават двустайните жилища в големите градове, чиято стойност обикновено варира между 35 000 и 55 000 евро.

По думите на Тошев, се запазва оформилата се в началото на годината тенденция на пазара за абсолютния бум на кредитите в български лева, като делът им нараства с около 5% все месец. Затова той прогнозира, че до няколко месеца броят на ипотеките в евро и лева да се изравни.

Друга тенденция, оформила се през лятото е потребителските кредити с лихви под 9% често да заменят ипотечните кредити в сделките с недвижими имоти. В случаите, когато на клиентите не им достигат суми между 10 000 и 30 000 лв., те предпочитат да изтеглят потребителски кредит с ниска лихва. Така те спестяват по-големите начални разходи - за учредяване на ипотека, за оценка на имота, за задължителните застраховки и др. Допълнителен плюс за новодомците е фактът, че изтеглянето на потребителски кредити отнема около седмица, докато ипотечният кредит се отпуска за около месец, месец и половина.

„Все по-често клиенти се обръщат към нас, за да им намерим изгоден потребителски кредит, необходим им за сделка с имот. Истината е, че на пазара в момента има много изгодни предложения за потребителски кредити за определени групи клиенти с добри доходи или работещи във фирми с одобрени преференциални програми от банките. В такива оферти можем да видим лихви дори под 8% и суми до 50 000 лева без поръчител”, каза още Тошев. Неговите очаквания са до края на годината банките да предложат още по-добри условия по потребителските кредити.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през август се запазва под 30 000 евро и е 29 191 евро. Растящата популярност на заемите в българска валута продължава и през август те представляват 42% от всички при 35% през юли, отчитат от Кредит Център.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.