ГЕРБ печели евроизборите у нас, крайнодесните с триумф в Европа

actreact

ГЕРБ е категоричният победител в изборите за Европейски парламент, които се проведоха у нас на 25 май. Големият губещ в евровота е Коалиция за България, чиито резултати почти се изравниха с тези на третата политическа сила в страната – ДПС. Другите две партии, които ще изпратят свои представители в Брюксел, са формацията на Николай Бареков „България без цензора“ и Реформаторския блок.

Според прогнозните резултати, партията на Бойко Борисов ще изпрати общо 6 евродепутати в ЕП, а БСП и ДПС ще имат по 4-ма представители. Междувременно, на брифинга в НДК след края на изборния ден стана ясно, че проваленият кандидат-шеф на ДАНС Делян Пеевски, който беше на второ място в евролистата на ДПС, се отказва от мястото си в ЕП. На негово място партията ще бъде представлявана от настоящия екологичен министър Искра Михайлова. ББЦ и РБ ще разполагат съответно с 2 и 1 депутатско място в Европарламента.

При обработени 74,9% от протоколите на секционните избирателни комисии, резултатите са: ГЕРБ - 31,08%, „Коалиция за България” - 18,86%, ДПС – 16,51%, „България без цензура” – 10,69% и Реформаторски блок – 6,37%. Това каза за Агенция „Фокус”Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Политическо земетресение в Европа

Ако трябва да се направи един основен извод от проведения вот на европейско ниво, той безспорно ще бъде, че големият победител са антиевропейските и крайнодесните политически формации. Това накара френският министър-председател Манюел Валс да нарече резултатите от изборите „политическо земетресение“. Безспорно, трусът беше усетен най-силно в неговата страна, където спечели евроскептичната партия „Национален фронт'' на Марин Льо Пен. Националистическата формация за първи път печели вот в национален мащаб. Прецедент в историята си отчете и Великобритания, където на евровота триумфира антиимигрантската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) на Найджъл Фараж.

На водещи позиции са крайнодесните и в страни като Унгария, Австрия, Нидерландия (с едно място по-малко от предходните избори през 2009 г.), Гърция. В южната ни съседка най-много гласове отидоха при евроскептици, които обаче са позиционирани в другия край на политическия спектър – радикалната левица „Сириза“.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.