Всеки четвърти български висшист напуска страната

plane

Всеки четвърти от завършилите висше образование в България работи в чужбина, а оставащите в страната намират реализация основно в търговията, преработващата промишленост и услугите. Това коментира на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара д-р Томчо Томов, цитиран от пресслужбата на бизнес организацията.

„България се държи като богата държава, която изнася висококвалифицирана работна ръка в чужбинa. Едновременно с  това, голям процент от младите хора не работят, а разчитат на издръжка от родителите си, които най-често подпомагат семейния бюджет от чужбина. Около 40% от младежите без работа са потомствено безработни, което означава, че и родителите им също са без образование и доходи“, допълва Томов.

Необходимо е да се прави системно проучване точно какви кадри са нужни на бизнеса и през какъв период от време тези кадри трябва да подобряват и развиват уменията си, така че да са конкурентоспособни на пазара на труда. Изследване на БСК показва, че жизненият цикъл на компетенциите в ИТ сектора е само 4 години, в инженерните специалности – 7 години, а за финансистите – 9 години. Един IT специалист се деквалифицира най-много за 4 години, ако не поддържа знанията си актуални.

„Нещо повече – докато един студент по „Информатика“ стигне до трети курс, наученото от него в първи курс може вече да е остаряло“, каза Томчо Томов. При инженерите професионалните компетенции остаряват най-много за 7 години. Без допълнителни усилия за поддържане на професионалното ниво финансистите излизат от трудовия пазар за 9 години, показват още резултатите от проучването.

 

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.