Варшавската фондова борса стана лидер по IPO-та в Европа

stock

С общо 203 листвания на нови компании през 2011 г. Варшавската фондова борса е на първо място по първични публични предлагания (IPO) в Европа, изпреварвайки дори фондови пазари като London Stock Exchange (LSE) и Deutsche Boerse. През миналата година фондовия пазар в Полша е отчел 69% процента ръст на IPO-тата на годишна база, като общата им стойност е 2.2 млрд. евро. Това съобщи Цезари Пижковски, директор „Инвестиционно банкиране“ в УниКредит Полша по време на конференцията „Бъдещето на капиталовия пазар“.

По думите на Пижковски, варшавската борса е по-атрактивна за компаниите от Централна и Източна Европа, защото на пазара в Лондон те биха останали незабелязани заради по-малкия си размер.

Това се доказва от непрекъснатия брой на чуждите компании, листнати на полския фондов пазар. Към момента има 46 дружества с обща пазарна капитализация от 55 млрд. евро. Най-много на брой са украинските компании – 11; следват чешките със 7. Българските дружества, търгувани във Варшава, засега са 3. От 46-те чужди компании 21 са двойно листнати.

„Много добрата макроикономическа среда и големият брой инвеститори са част от факторите, които правят варшавския капиталов пазар толкова атрактивен“, коментира още Цезари Пижковски. В Полша има 14 пенсионни фонда с 57 млрд. евро активи под управление.

В края на март 2012 г. Варшавската фондова борса остава най-големият капиталов пазар в Централна и Източна Европа с пазарна капитализация от 125 млрд. евро. На второ място е Виенската борса със 74 млрд. евро пазарна оценка, а трета се нарежда борсата в Прага с 31 млрд. евро.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.