Български семейства изразиха готовност да приемат сирийски деца-бежанци в домовете си

kid

Около 40 български семейства, или 20% от членовете на Националната асоциация за приемна грижа, имат готовността да приемат сирийски деца – бежанци, настанени в бежанските лагери у нас.  Това показва експресно допитване на сдружението, проведено сред над 200 семейства от цялата страна.

По неофициални данни 70 сирийски деца в бежанските лагери у нас са пристигнали в страната, непридружени от родителите си или други възрастни. Държавата има възможност да ги настани в социални домове за деца, лишени от родителска грижа, като алтернативният вариант е те да бъдат настанени в приемни семейства. По данни на Агенциата за социално подпомагане, към момента в близо 300 приемни семейства няма настанени деца.

Когато не могат да бъдат намерени родителите или други членове на семейството, на детето-бежанец се осигурява същата закрила, както на всяко друго дете, постоянно или временно лишено от неговата семейна среда по каквато и да било причина, се посочва в В Конвенцията на ООН за правата на детето, която е ратифицирана и от България през 1991 година. Една от мерките за закрила, според националното законодателство, е настаняването в приемно семейство, уточняват от асоциацията.

„Категорично трябва да се погрижим за децата, без значение от какъв произход са, каква вяра имат, както и какъв език говорят. Бежанските лагери вероятно не са най-доброто място за отглеждане и развитие на едно дете, затова е важно да положим усилия и за тях“., коментира координаторът на Националната асоциация за приемна грижа за област Видин Цветелина Милославова, която също така е и приемен родител.

От асоциацията изразиха готовността си да проведат информационна кампания сред членовете си за възможността да се погрижат за дете – бежанец.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.