Българска компания ще ремонтира най-големия ВЕЦ в Албания

hydro

Българска компания започва проект за 1 млн. лв, който включва ремонт на най-големия ВЕЦ в Албания – ВЕЦ Комани. Компанията участва като подизпълнител на световния лидер в бранша - Andritz Hydro Австрия.

Българската компания ще извърши ремонт на три броя трансформатори. Ремонтът включва дейности като пре-проектиране и подмяна на охладителната система на трансформаторите, преработка на трансформаторното масло, почистване и пребоядисване и др. След извършване на ремонта трансформаторите ще заработят с пълната си мощност и тяхната ефективност ще се подобри многократно. Опитът показва, че такъв ремонт удължава живота на съоръженията с 8-10 години.

Трансформаторите са с мощност 170MVA, произведени са през 1984 г. и досега не са ремонтирани. Ако не се извърши рехабилитацията, се съкращава животът на изолацията, има опасност от прегаряне, а дори и от пожар. Закупуването на 3 нови трансформатори със същите параметри би струвало около 6 млн. лв.

По проекта, който ще приключи през 2016 г., работят 10 български специалисти. Това не е първи проект на компанията по поръчка на албанската национална електрическа компания. Българската база и преди се е грижила за съоръжения на KESH, а в момента има нови планирани ремонти, които предстоят да се извършат на място в Албания.

 

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.