България очаква повече пари за земеделие при орязан евробюджет

money

През следващия програмен период на Общата селскостопанска политика (2014-2020 г.) се очаква България да получи близо 7.7 млрд евро, или с 2.5 млрд. повече от това, с което страната разполага към момента. Това съобщи д-р Мирослав Найденов по време на Националната среща на Асоциацията на земеделските производители в България. провела се в края на миналата седмица, цитиран от agrozona.bg

Прогнозата на Найденов се разминава с тази на премиера Бойко Борисов, който участва в продължилите 24 часа преговори между лидерите на ЕС за общия бюджет. По думите на Борисов, страната ни ще получи с 2 млрд. евро повече по ОСП за директни плащания и Програмата за развитие на селските райони.

Подробностите около разпределението по пера на новия рамков бюджет на ЕС все още не са оповестени, след като европейските лидери се договориха за първото му номинално намаление в историята на Общността с около 3% спрямо настоящия. Споразумението, постигнато от Съвета на ЕС, е за 960 млн. евро, или 1% от брутния национален доход на страните членки. Тепърва обаче многогодишната финансова рамка трябва да получи одобрението на Европейския парламент, който неведнъж предупреждава, че няма да даде подкрепата си за орязан бюджет.

Бюджетните съкращения стават възможни най-вече за сметка на отделените средства за трансгранична инфраструктура и администрация. Бюджетът на ОСП остава непроменен, като Съюзът отделя нови близо 3 млрд. евро за случаи на кризи в аграрния сектор.

Що се отнася до директните плащания за фермерите, проектобюджетът гласи, че те „трябва да достигнат до минимум 196 евро за хектар до 2020 г.“ В случай, че оптимистичните очаквания на преговарящите от страна на България се потвърдят, следва българските земеделски производители да получават над 220 евро на хектар за единица площ до 2020 г.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.