България одобрява проекта на програмите за трансгранично сътрудничество

trans

България одобрява проекта на програмите за трансгранично сътрудничество, чрез който ще се развива партьорството между различните балкански страни. Програмите обхващат сътрудничеството между Румъния-България, Гърция-България, България-Турция, България-Сърбия и България-Бивша югославска република Македония. В момента те все още не са одобрени от Европейската комисия, но това предстои да се случи.

Чрез програмите, които ще се реализират в периода 2014-2020 г., се създават възможности за реализиране на проекти за развитието на трансграничните региони и за насърчаване на партньорството между държавите-участнички в тях. Програмата Румъния-България ще функционира чрез шест приоритетни оси – „Добре свързан регион”, „Зелен регион”, „Безопасен регион”, „Квалифициран и приобщаващ регион”, „Ефикасен регион” и „Техническа помощ”. Общият й бюджет е 258,5 млн. евро. От тях средствата от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) са 215,7 млн. евро, а националното съфинансиране е 13% от одобрения бюджет на българските партньори по проекти, информира econ.bg.

Териториалният обхват на програмата Гърция-България включва регионите, разположени на границата между двете държави – Хасково, Смолян, Кърджали и Благоевград за територията на България, и гръцките префектури Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Солун и Серес. Програмата ще функционира с пет приоритетни оси – „Конкурентен и иновативен трансграничен регион”, „Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион”, „Трансграничен регион с подобрена взаимосвързаност”, „Трансграничен регион с висока степен на социално приобщаване” „Техническа помощ”. Общият й бюджет е 129,6 млн. евро. От него средствата от ЕФРР са 110,2 млн. евро. Националното съфинансиране е в размер на 15 на сто.

Програмите за трансгранично сътрудничество с Турция, Сърбия и Република Македония се финансират по Инструмента за предприсъединителна помощ.

За програмата с Турция са предвидени 29,6 млн. евро. За тази със Сърбия ЕС се очаква да одобри 34,1 млн. евро. По програмата за сътрудничество с Македония пък се дават 19,4 млн. евро. Националното съфинансиране е 15% от одобрения бюджет на българските партньори в проекти по програмите.

Програмата България-Турция ще функционира чрез три приоритетни оси - „Околна среда”, „Устойчив туризъм” и „Техническа помощ”. Сътрудничеството със Сърбия ще бъде по четири оси - „Устойчив туризъм”, „Младежи”; „Околна среда” и „Техническа помощ”. Проекти с Македония ще се развиват по четири оси - „Околна среда”, „Туризъм”, „Конкурентоспособност” и „Техническа помощ”.

Основните бенефициенти по петте програми са държавите, местните власти и неправителствените организации, културни институти и образователни институции.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.