България запазва позициите си в класация за икономическа свобода

economic-freedom-2018

България е на 46-то място в индекса за икономическа свобода на института Фрейзър, като отбелязва минимален напредък без промяна на класирането, съобщават от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Страната ни е в групата на относително свободните държави, като изостава в сравнение с повечето държави от Европа, но изпреварва Белгия, Словакия, Италия, Полша, Франция и Унгария.

Приблизително същото ниво на икономическа свобода като в България е отчетено в Ботсвана, Перу, Уганда, Монголия, Гамбия, Филипините, Швеция и т.н.

Лидер в класацията за поредна година е Хонконг, следван от Сингапур, Нова Зеландия, Швейцария, която е номер 1 за Европа, и Ирландия.

Топ 10 се допълва от САЩ, Грузия, о. Мавриций, Великобритания и Австралия.

В дъното на класацията са Венецуела, Либия, Аржентина, Алжир и Сирия.

Изследването измерва икономическата свобода (свободния избор, конкурентните пазари, защитата на собствеността, върховенството на правото и т.н.), анализирайки политиките и институциите в 162 държави. Представянето на държавите се изразява в резултат от 0 до 10 т., като 10 т. съответства на максимална икономическа свобода.

Оценката на България е 7,4 точки.

Мястото на България е обусловено от оценката на икономическата свобода по няколко показателя:

  • Размер на правителството (7,02 т.) – тук България получава максимални точки за плоския данък, но общият резултат е намален заради размера на правителствените разходи и на държавните трансфери и субсидии.

  • Съдебна система и право на собственост (4,83 т.) - България продължава да получава най-ниска оценка именно за тази група показатели, като по-лошото е, че тя отново се влошава. Основните причини за това са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и за доверието в полицията. От всичките 42 индикатора в индекса най-ниските оценки за поредна година са именно за независимостта и безпристрастността на съда – с по 3,33 т. от максималните 10 т. в тазгодишното издание.

  • Достъп до сигурни и стабилни пари (9,44 т.) – в тази категория България от години получава най-високата си оценка. Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията остава сравнително ниска (към 2016 г.). Страната отново получава максималния брой точки за възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чуждестранна валута.

  • Свобода на международната търговия (8,12 т.) – резултатът отразява ниските мита в международната търговия, но и отрицателното влияние на регулаторните пречки.

  • Регулиране на кредита, труда и бизнеса (7,61 т.) – резултатът е следствие от относително слабото регулиране на кредитните пазари и същевременно - от тежките регулации за труда и бизнеса. Оценките отразяват сериозните регулации при наемането и освобождаването на работници, тежката и скъпа бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, както и високото ниво на корупция.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.