България бавно напредва в глобална класация за привличане на таланти

employment-unemployment-Pixabay

България е 47-ма сред общо 119 държави, включени в Индекса на глобалната конкурентоспособност на талантите. Той е разработен от бизнес училището INSEAD съвместно с консултантската компания в сферата на човешките ресурси Adecco и Tata Communications.

Индиксът измерва конкурентоспособността на нациите и градовете въз основа на качеството на талантите, които могат да произведат, привлекат и задържат на своя територия, пише сайта economy.bg.

През миналата година страната ни е заемала 49-та позиция сред общо 118 държави. Тази година представянето ни е малко по-добро.

Пред нас са страни, като Чехия, Полша, Словения, Словакия и Гърция. Зад нас остават Хърватска, Унгария, Черна гора, Македония, Румъния и др.

България се справя най-зле с показателя "Глобални умения, свързани с познание". Той е един от 6-те основни индикатора. Тук оценката ни е 37.3. Слабо е представянето ни и по отношение на привличането на таланти - 40.19. Не е много добро класирането и при развитието на таланти, където получаваме оченка от 41.15. Най-висока оценка получаваме при задържането – 58.52. Това е и най-доброто класиране за страната сред всички основни индикатори.

Първото място в класацията за поредна година е за Швейцария, следвана отново от Сингапур. Топ 5 се допълва от САЩ, Норвегия и Швеция.

Проучването класира и най-добрите градове по отношение на конкурентоспособността на талантите. София заема 63-то място сред 90 града. Столицата ни е изпреварена от Истанбул, но изпреварва Белград, Дубай и Букурещ.

Лидер при градовете е швейцарският Цюрих, следван от Стокхолм и Осло.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.