Българите предочитат инвестицията в имот вместо банкови депозити

real-estat-market

Българите вече предпочитат да влагат парите си в имоти, вместо да ги държат на банков депозит. Това показват наблюденията на експерти по недвижими имоти, които отчитат и раздвижване на пазара в София.

Сделките с жилища на цени над 100 000 евро са се повишили двойно за последната година, коментира брокера Калоян Богданов. Наблюденията му показват, че най-търсени са двустайни жилища на цена около 55 хиляди евро, следвани от тристайните - 75 хиляди евро. Едностаен апартамент може да бъде намерен на цена от 35 хиляди евро.

"Хората предпочитат да инвестират парите си в имоти. Тенденцията собствениците да отдават под наем новозакупените си жилища също нараства. Вече около 15 -20 % от сделките са ни такива, купува се имот за да се отдава под наем и да се очаква по-сериозно повишение на неговата цена", посочи експертът.

Според брокерите намалението на лихвите по банковите депозити е една от причините за по-голямото търсене на имоти.

"Юни, юли са първите месеци, в които от години имаме движение в минус от банковите депозити. Най-вероятно голяма част от тези пари се връщат в банките, но и голяма част от тях отиват в имоти. Знаете над 90 % от българите си имат собствен имот, така че това доведе и до този ръст в търсенето", отбелязва Калоян Богданов.

Повече продажби има в големите градове. Не спада и интересът към офисите. Не е малък и процентът на собствено финансиране при осъществяване на сделките.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.