Българите залагат на все по-малки ипотечни кредити

426736_office_tools_3

Независими от подобрените условия и все по-популярните промоции на българския ипотечен пазар, в момента потребителите предпочитат да използват минимално външно финансиране за покупка на своите нови имоти. През март тази година се наблюдава спад в средния размер на изтеглените кредити в страната – 29 497 евро при 34 860 евро за предходния месец. Причините се крият в нежеланието на клиентите да задлъжняват прекомерно. Съотношението евро – лева запазва тенденцията на все повече заеми в български пари и през март в такава валута са изтеглени 15% от кредитите, като останалите 85% от заемите са в евро. Това показват данните на Кредит Център, според които расте броят на усвоените кредити за сметка на техния размер.

„Ако през 2008 г. наричахме „малък” ипотечен кредит от 30 000 евро, то днес суми под 10 000 евро не са изключение и нито банките, нито ние, консултантите, ги приемаме за неестествени. Освен значително по-ниските цени на жилищните имоти, важен фактор за ясната вече тенденция за теглене на по-малки заеми е и желанието за минимизиране на риска”, допълва още Тошев. „В годините на бум разлика в цената от 3 до 5 хиляди евро беше лесна за приемане и домакинствата с лекота надскачаха първоначалните си бюджети, докато сега са строго дисциплинирани. Това прави днешните кредитополучатели много по-надеждни, а кредитите им - много ниско рискови. Индивидуалният подход и конкуренцията между финансовите институции за привличане на стабилните клиенти, прави времето подходящо за тези, които искат да закупят жилище с кредит”, сочат наблюденията на Тошев.

През март пролетните промоции властваха на пазара, като изборът между многото промоционални оферти на банките стана все по-труден за клиентите. Сравняването на офертите по ГПР все по-често се изисква от кредитополучателите. Повечето от тях ясно осъзнават, че не лихвата е най-важният параметър на кредита и искат да видят колко ще им струва той с всички съпътстващи разходи. Клиентите все по-добре приемат и офертите, които им носят допълнителни ползи и бонуси или им дават възможност да управляват кредита си спрямо променящата се пазарна среда, коментират от кредитния консултант.

„Оптимизмът, с който клиентите подхождаха за предсрочното погасяване на кредитите си, вече е минало. Днес те се фокусират върху формирането на дълг, чиито месечни вноски са и ще бъдат по възможностите на домакинството дори при временно влошаване на финансовото му състояние”, споделя Тошев. „По същата причина все по-лесно се продават продукти с фиксирана лихва за дълъг период – гаранция, че планирането на разходите ще бъде лесно в дългосрочен план.”

През март 2012 г. средният размер на изтеглените ипотеки в столицата е 32 575 евро, което е допълнителен спад спрямо февруари. Понижение се наблюдава и в другите големи градове от страната, сочат още данните на Кредит Център. Във Варна средният размер на заемите е с около 5000 евро по-нисък спрямо предходния месец. В Бургас средната изтегляна сума през март е 26 230 евро, а Пловдив демонстрира най-нисък среден размер спрямо другите градове – 20 165, като 18% от изтеглените от пловдивчани заеми са в българска валута.

За пореден месец най-популярни остават кредитите между 10 000 и 30 000 евро – те са над 46% от всички ипотечни заеми през месеца. Онези между 30 000 и 50 000 евро пък заемат втората позиция – те са 34.5% от всички ипотечни заеми през март. Кредитите над 90 000 евро пък представляват 1.1% от всички, сочат още данните на Кредит Център.

През март 96.2% от кредитите са изтеглени с цел покупка на жилище, сочи още анализът на компанията. Останалите 3.8% през месеца пък са изтеглени са лично ползване.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.